Amik megvannak vagy szeretném, ha meglennének. :D
Szóval szívesen ajánlom őket. Köszönet a pagonyosoknak a remek ismertetőkért.
Copyright by Pagony Kvk.

Bob és Bobek - Két kisnyuszi a varázscilinderből
Vladimir Jiránek illusztrációival
Fordította: Balázs Andrea

Ébresztő! Gyerünk dolgozni! - De miért? - Mert a munka nemesít! -- Ismerős szavak? Így kezdődnek a két elválaszthatatlan barát, Bob és Bobek napjai. Bob és Bobek történetei a legnépszerűbb esti mesék közé tartoznak.
A kötet szerzői: Vladimir Jiránek, Jiři Šebánek, Jaroslav Pacovský
Ezt a könyvet 4-8 éves gyerekek számára ajánljuk.


Ursula Jones
A királykisasszony, akinek nem volt birodalma
Sarah Gibb illusztrációival
32 oldal, Kemény borító
Ursula Jones bölcs és szellemes tündérmeséje, amellyel a szerző elnyerte a 2008-as Roald Dahl-díjat, ezúttal Sarah Gibb varázslatos és művészi rajzai által elevenedik meg. Az olvasók kincsként őrzik majd emlékezetükben e lírai szépségű remekművet.

Finy Petra: Az ovi-ügy
Levente Tani illusztrációival

Pozsonyi Pagony Kft, 2009
48 oldal, 165x165 mm, Kemény borító
"Szia, Emma vagyok, és a tesó-ügy után megint el szeretnék Neked mesélni valamit. Erről az ovi-dologról lenne szó. Mert azért ez sem annyira sima ügy, mint azt gondolná az ember." Finy Petra - a testvérszületés után - most azt mutatja be frappánsan, viccesen és mély gyerekismerettel, hogy mi minden jó az oviban, mi okozhat problémát, és mi az, ami után majd bátran vágyakozhat a kistesó.

Marék Veronika más könyvei
Kippkopp, hol vagy? Több mint húsz év után egy vadonatúj Kippkopp-történet!
A Dimbes-Dombos erdőre lecsap a vihar, és a szél elsodorja a gyerekeket. Keresés közben Kippkoppnak nyoma vész, hiába várják haza. Semmit nem lehet tudni róla, csak hogy nincs, sem azt, hogy szándékosan vagy véletlenül ment-e el, és hogy visszajön-e valaha. Ez a bizonytalanság (és az elhagyott, apanélküli gyerekek) a történet lényege. A kis család hét napra magára marad. Hogyan vészelik át a nehéz, szomorú napokat, és hogyan találják meg végül Kippkoppot?
Ezt a könyvet 2-6 éves gyerekek számára ajánljuk.

A sorozatról
Marék Veronika Kippkopp sorozatán már több generáció nőtt föl. A gesztenyefigurák nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvencei is, kedvesen és egyszerűen hívják fel a figyelmet azokra a dolgokra, amit a gyerekek az első években észlelnek, fontosnak találnak. Az elő- és hátlapok is mindig megmutatják, mi történik az aktuális részben, a sok kép és nagybetűs szedés miatt már két éves kortól ajánljuk!
Kippkopp - a sorozat további darabjai
Kippkopp karácsonya A cinke hírül hozza, hogy az emberek házában fenyőfák nőnek. Kippkopp nem hisz neki, maga indul el, hogy megnézze a furcsa fákat - s megismerkedik a Karácsonnyal.
Kippkopp a fűben
• Kippkopp sétálgat a nyári réten. Játszótársat keres. A katicabogárral jót lehet játszani, csakhogy gondol egyet, és elrepül. Kippkopp elindul, hogy megkeresse.
Kippkopp a hóban A behavazott réten bandukol Kippkopp, amikor egy dermedt madárkára bukkan. Beviszi a kamrájába, és élesztgetni kezdi. A madárka két dióval kalandos útra indítja.
Kippkopp és Tipptopp
Gesztenyekislány érkezik az erdőbe. Hiába keres szállást mint mókus, béka, lepke vagy madár. Magára marad a hideg éjszakában. Reggel aztán megpillantja Kippkoppot!
Kippkopp gyermekei
Kippkopp és Tipptopp öt kis gesztenyebabát talál. A kicsik nevet keresnek maguknak az erdőben, de közben egy nagy árvíz elsodorja a kis család otthonát. Hová mennek haza?
Kippkopp és a hónapok Kippkopp és Tipptopp élete együtt változik az évszakokkal, a tizenkét hónappal. Játszanak, civakodnak, kibékülnek, kalandoznak télen és nyáron egy egész éven át.




A sorozatról
Ki ne emlékezne Annipannira és Boribonra, a játékmackóra? Marék Veronika 1970-es években írt, immár klasszikus sorozatának főszereplői a harminc évvel ezelőtti gyerekek - azaz a mai szülők - kedvencei voltak, és úgy tűnik, a mai gyerekeknek is ugyanúgy a kedvenceivé váltak. A hétköznapi, minden gyerek számára ismerős, ugyanakkor nem didaktikus történetek, a jól követhető párbeszédek, a kedves és karakteres rajzok Marék Veronika "védjegyei". A régi sorozat öt kötete után a Pagony két vadonatúj Boribon-történetet is kiadott.
Boribon - a sorozat további darabjai
Boribon születésnapja Miért veszi fel Annipanni a legszebb ruháját? Miért süt vajon tortát? Miért szed virágot? A válasz mindenre: Titok! Persze végül mindenre fény derül: ez a nap Boribon születésnapja!
Jó éjszakát Annipanni! Ebben a mesében Boribon és Annipanni találnak egy kiscicát. A cica velük vacsorázik, velük fürdik, még az esti mesét is meghallgatja. De Annipanni elfelejti lefektetni...
Annipanni, hull a hó!Ebben a téli történetben Boribon, a kismackó és Annipanni hógolyóznak, szánkóznak és építenek egy hóembert, ami annyira szépre sikeredik, hogy Boribon nem is tud megválni tőle.

Boribon és a 7 lufi Egy esős napon Boribon hét színes lufit kap Annipannitól: pirosat, narancsot, sárgát, zöldet, világos- és sötétkéket, no meg egy lilát..
Boribon és Annipanni Boribon, a kismackó elindul szamócát keresni, ám szamóca helyett egy kerek szalmakalapot, egy kék inget és egy pár piros cipőt talál.
• Boribon, a játékmackóVolt egyszer két testvér: Gabi és Gyuri. Nem nagyon hasonlítottak egymásra, de abban teljesen egyformák voltak, hogy nem vigyáztak a játékaikra. Boribonra, a szürke játékmackóra sem. A legelső Boribon-történet, még Annipanni nélkül.
Boribon beteg Ez a mese egy olyan témáró szól, amely minden kisgyerek (és kismackó) életében sajnos előfordul: a betegségről. Boribonhoz belázasodik, kijön hozzá a doktor bácsi, gyógyszereket kell szednie, feküdnie kell az ágyban, sőt, még hűtőfürdőt is kap.
Boribon kiránduB Boribon és Annipanni ezúttal kirándulni indulnak, hogy megnézzék a házuk fölött magasodó furcsa sziklát. A felfelé vezető útnál már csak lefelé vezető viszontagságosabb.

Marék Veronika
Laci és az oroszlán

Móra Kiadó, 2003
44 oldal, 200x140 mm, Kemény borító
• Laci volt a leggyávább kisfiú a környéken. Félt a kutyáktól, félt a sötéttől, sőt, még a többi gyerektől is félt… Marék Veronikának ez a korai könyve, sokunk gyermekkori kedvence, a gyáva kisfiúnak és az őt bátorrá tévő kicsi piros oroszlánnak a története újra megjelent, ezúttal a Móra Kiadónál. Mint minden Marék Veronika könyv, ez is azonnal beférkőzik a mai gyerekek szívébe.
• Ezt a könyvet 2-6 éves gyerekek számára ajánljuk.

Marék Veronika
A kockásfülű nyúl
Richly Zsolt illusztrációival

Vivandra Kft., 2007
36 oldal, 233x170 mm, Kemény borító
• Van egy bőrönd egy limlomos kamrában, egy toronyház tetején, ahová a veréb sem száll fel, mert elszédül és lepotyog. Reggelenként kinyílik a bőrönd és kilép belőle a Kockásfülű nyúl. Távcsövével a kéményhez ugrándozik, hogy onnan lesse meg, vajon mit csinálnak barátai: a vadóc Kriszta, az álmodozó Menyus, a butácska Kistöfi, és a nagydarab, vásott fiú Mozdony. Mindig történik velük valami, mindig akad gubanc, zűrzavar, kicsordult könnycsepp, így aztán a nyuszi nagy kockás füle elkezd pörögni, mint egy helikopter propellere, és már repül is, hogy segítségükre siessen. A legendás rajzfilmsorozat történetei végre megelevenednek ebben a képregényszerű mesekönyvben.


Marék Veronika
Kavicsmese
A szerző illusztrációival

Ceruza Kiadó, 2008
24 oldal, 204x215 mm, Kemény borító

Marék Veronika legújabb meséje a kis fekete kavicsról, aki nem akarta elhinni magáról, hogy miután a gyerekek nem használták egyik tóparti játékukhoz sem, mégiscsak ő lett a legfontosabb: egy kavicsból kirakott képen.
Ezt a könyvet 2-5 éves gyerekek számára ajánljuk.


Marék Veronika
Télapó és Ezüstmackó
A szerző illusztrációival
Ceruza Kiadó, 2007
48 oldal, 166x240 mm, Kemény borító
Senki sem gondolta volna, még maga Télapó sem, hogy mekkora galibát okoz, hogy Marcinak adja Ezüstmackót, és Mónikának pedig a labdát. Persze mindketten a macival szeretnének játszani! Marci megsajnálja a kishúgát, és eltervezi, hogy a megtakarított pénzén vesz egy másik Ezüstmackót. De sajnos ilyen játékot nem árulnak üzletben. Itt már csak Télapó segíthet! Marci hosszú, kalandos útra indul, és egy másik Ezüstmackóval tér vissza, így minden jóra fordul és boldogan telik a karácsony.


Kormos István
Mesék Vackorról
Reich Károly illusztrációival

Osiris Kiadó, 2006
220 oldal, 200x228 mm, Kemény borító
Vackor most újra él a lapokon. Fára mászik, csavarog, világot lát, és iskolába megy. A kötetet, amelyben mindhárom Vackor mese megtalálható, Reich Károly rajzai díszítik.
Ezt a könyvet 3-8 éves gyerekek számára ajánljuk. De igazából már csecsemőkortól mesélhető, a legzeneibb gyerekkönyv Weöres művei mellett.


Kormos István
A Pincérfrakk utcai cicák és más mesék
Faltisz Alexandra illusztrációival

Osiris Kiadó, 2002
130 oldal, 170x240 mm, Kemény borító
"Van egy semmi csöpp utca Budán, a Pincérfrakk utca. Nekiszalad egy csúcsos hegynek, a másik felén pedig lehömpörödik, és eltűnik a Bujjbehamari erdőben. Nem mondhatnám, hogy valami széles utca, az autóbusz is csak két részletben fér el rajta; a Pincérfrakk utca 1/b kapuján mindig kiballag tizenkét fűrészes manó, és hosszában elfűrészelik az aranyszínű autóbuszokat - mivelhogy ott aranybuszok járnak -, aztán nagyot kiáltanak: "Mehet!" s a két fél autóbusz egymás mögött vág neki a meredeknek. Hanem másról nevezetes a Pincérfrakk utca!"
Kormos István gazdag gyermekirodalmából a két Vackor-kötet után most prózai és verses állatmeséit adjuk ki. Ezt követi majd a következő évben egy kötet, amely a költő verses népmesei átdolgozásait tartalmazza. (Osiris)


.

Martina Skala
Strado és Varius
Fordította: Körtvélyessy Klára
Pozsonyi Pagony Kft, 2006
60 oldal, 290x205 mm, Kemény borító
Egy bűbájos mese Stradóról, a kis hegedűről, és Variusról, az öreg hegedűművészről, a barátságról - és természetesen a zenéről.
A Strado és Varius négy részből álló sorozatának első részében Stradóval együtt megismerkedünk a hangszerekkel (a hegedűtől kezdve egészen a basszusgitárig), bebarangoljuk Párizst és tanúi lehetünk egy barátság születésének. A sorozat további köteteiben Strado és Varius eljut Prágába, Lipcsébe és Velencébe - ahol Mozarttal, Bachhal valamint Vivaldival találkoznak. A cseh író-illusztrátor Martina Skala gyönyörűen illusztrált könyvét szeretettel ajánljuk minden zenét tanuló és zenét szerető óvodásnak, kisiskolásnak - és természetesen szüleiknek.
Ezt a könyvet 4-8 éves gyerekek számára ajánljuk.


Sven Nordqvist
Kalapvadászat

General-Press Kiadó
24 oldal, 301x215 mm, Kemény borító
Nagypapa egy reggel arra ébred, hogy nem találja a kedvenc kalapját. Rögtön nekilát megkeresni, de a kalap nem kerül elő, mintha csak a föld nyelte volna el. Sajnos sem Villám, az ásító házőrző, sem a cserfes Tyúkanyó, sem Kanavász, a mesterszabó nem tudja, merre lehet. Ám a nagy keresgélés közepette Nagypapa csupa titokzatos tárgyra bukkan, amelyek gyermekkora egyik igen fontos napjára emlékeztetik...
Ezt a könyvet 3-6 éves gyerekek számára ajánljuk.


Sven Nordqvist
A kobold karácsonyi titka
A szerző illusztrációival

General-Press Kiadó, 2007
28 oldal, 300x217 mm, Kemény borító
A kobold és kislánya a padlásról figyeli az ünnepi előkészületeket. Alig várják, hogy az emberek kikészítsék nekik a karácsoni tejberizst, ahogy az minden évben szokás. Ám ez egyszer elfelejtik. Vajon milyen furfangos tervet eszelnek ki a koboldok? A Pettson és Findusz-könyvek szerzőjének karácsonyi meséje a tőle megszokott, remekbe szabott és részletdús rajzokkal.

Sven Nordqvist
Pettson karácsonya
A szerző illusztrációival
Kedvezményes ár: 1500 Ft
Bolti ár: 2000 Ft
Elérhetőség: rendelhető, várható szállítási idő: 1-3 nap
General-Press Kiadó, 2003
24 oldal, 215x305 mm, Kemény borító
Nehéz úgy rendes karácsonyt tartani, hogy fenyőgally szedés közben Pettson eltöri a lábát. Ezek után érthető, hogy még egy szokásos, dögunalmas kedden is jobban érezte magát, mint most, se ajándék, se ennivaló, se semmi. De hát mire jók a szomszédok? Végül mindenki a faluból Pettsonéknál gyűlik össze, hoznak enni, inni és maradnak, amíg bírnak, aztán Pettson és Findusz megüli kettesben egyik legemlékezetesebb karácsonyát.
Ezt a könyvet 3-7 éves gyerekek számára ajánljuk.

Vlagyimir Szutyejev
Vidám mesék

Móra Kiadó, 2006
160 oldal, 150x225 mm, Kemény borító
Ez az a könyv, amit mindannyian ismerünk, és mindannyian szeretünk, olyan emlékezetes történetekkel, mint például Kispipi és Kisréce, vagy a Három kiscica. Mindig szerencsés, ha egy könyvnek egyazon személy az írója és illusztrátora – ez Szutyejev esetében maximálisan igaz, ahogy ő mondja, a jobb kezével írja, a bal kezével pedig rajzolja a meséket, a két kéz pedig láthatólag tökéletes összhangban működik és ragyogóan kiegészíti egymást. Elnyűhetetlen, megunhatatlan, kezdő mesekönyvnek is kiváló!

Berg Judit
Tündérváros
Pásztohy Panka illusztrációival
48 oldal, 215x235 mm, Kemény borító
Harmadszor is megérkezett a két kis tündér, Panka és Csiribí! A napos-szeles-havas mesék után következtek a járműves (biciklis, mentőautós, vonatos) mesék, ebben a könyvben pedig különféle mesterségeket ismerhetünk meg, az orvostól kezdve a tűzoltókon keresztül a cukrászig. A kis tündérek meglátogatják barátjukat, Bonifácot Tündérvárosban. És amit már mindenki nagyon várt: Panka mindent megtesz azért, hogy végre-valahára ő is megtanuljon repülni.
Ezt a könyvet 3-8 éves gyerekek számára ajánljuk.


Cipelő cicák a városban
A Cipelő cicák apró kis játékcicák: testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. Pont elférnek egy gyerek markában, gazdáik mindenhová magukkal cipelik őket. A felnőttek csak ennyit látnak... . De a gyerekek tudják, hogy a cicák ennél sokkal többre képesek! Csak csettintenek egyet a farkuk végivel, és hihetetlen csodák történnek: maguktól elindulnak a játéklovak, lilára és kékre váltanak az utcai jelzőlámpák, eltűnnek a tányérról az otthagyott kenyérhéjak... Hát még, amikor a gyerekek a játszótérre, az állatkertbe vagy éppen a kirakodóvásárba cipelik magukkal a három rosszcsontot! Folytatása következik!


És nagyon egyszerűen el lehet otthon is sk készíteni a cicákat. :D



Cipelő cicák a hátizsákban
A négy városi mese után négy igazi kirándulós történet: Marci, Lili és Dorka, no és természetesen a három gézengúz kiscica, azaz a Cipelők kalandjai erdőn-mezőn, télen-nyáron, sátorozással, fára mászással, szánkózással, hóemberépítéssel...



Berg Judit
Maszat játszik
Agócs Írisz illusztrációival
Pozsonyi Pagony Kft, 2009
48 oldal, Kemény borító
A Maszat sorozat első kötetében két mese olvasható Maszatról, a kisfiúról, és legjobb barátjáról, Hóchócról. Megtudhatjuk, miért érdemes kölcsönadni a motort a játszótéren, és azt is, hogy kik bújnak el tavasszal a kiskertben. Az illusztrációkat Agócs Írisz készítette,a tőle megszokott kedves, finom rajzokkal.

És igazi kisfiú mese. Kevés olyan könyvet találni manapság, amit egyértelműen fiúnak tud venni az ember, mindenhol csak a hercegnők, meg királylányok. Végre a fiúknak, fiúkról is mese, amik meg tudják szerettetni az olvasást és a mesék világát.


Berg Judit
Mesék a Tejúton túlról
Gévai Csilla illusztrációival

Pozsonyi Pagony Kft, 2007
56 oldal, 250x225 mm, Kemény borító
Kalandos, izgalmas utazás nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak az IBBY-díjas Berg Judittól és az Aranyvackor-díjas Gévai Csillától!
Egy kisfiú, Bojti, és egy kislány, Tücsök, csúnyán összevesznek a játszótéren. Addig-addig ráncigálják Bojti új biciklijét, amíg az elragadja őket, és elrepíti a két gyereket a Tejúton túlra, egy egészen különös, ismeretlen világba. Ahhoz, hogy hazajussanak, végig kell haladniuk a Bátrak útján, amely Homokországon, Növényországon, Árnyékországon, Vasországon és más különleges vidékeken keresztül vezet, veszélyek, kalandok, gaz ellenségek és segítőkész barátok között.




Nagy Natália
A Nap születésnapja
Szűcs Édua illusztrációival
Magánkiadás, 2007
80 oldal, 212x276 mm, Kemény borító
"Azt azonban feltétlenül el kell mondanom, hogy a szülő, aki most éppen felolvasni készül gyerekének Nagy Natália meséjét, "duplafenekű" történetet tart a kezében: amit olvas, nem csak a gyerekeknek fog felhőtlenül tetszeni, de ő maga is pompásan szórakozik majd. A mese versben íródott, szép magyaros nyolcas és hatos sorok váltakoznak, az olvasónak szinte dalolni támad kedve, és a rímek játékos csengése, az ötletes szójátékok -a Napnak titokban van egy lova is, és mi sem természetesebb, mint hogy Naplónak hívják- derűs, időnként harsányan derűs perceket szereznek a felnőtt olvasónak is. Kívánok jó szórakozást -gyerekeknek, szülőknek egyaránt." (Ranschburg Jenő)




Nagy Natália
Lufimese
Szamárfül Kiadó, 2008
64 oldal, 275x215 mm, Kemény borító
A 2007-es könyvhéten óriási sikert aratott A Nap születésnapja című verses mese után luftballonok regényes életéről írt mesét Natália, derűs világgal, szülőknek és gyermekeknek egyaránt tetsző humorral, poénokkal. Ki gondolná, hogy a lufik életre kelhetnek? Azt meg pláne, hogy kalandos életükben egymásba is szerelmesednek, sőt össze is házasodnak? Ilyesmire talán senki sem gondol, de szerencsére Natália kigondolta a lehetetlent, s ha már kigondolta, meg is írta. A kötet illusztrátora, a bájos lufik életre lehelője Faltisz Alexandra.
Ezt a könyvet 5-10 éves gyerekek számára ajánljuk.


Kálmán Jenő
Sicc meseországban
Tankó Béla illusztrációival
Móra Kiadó, 2006
48 oldal, 291x208 mm, Kemény borító
Hajdani humorából mit sem veszített agyafúrt barátunk, Sicc! Újjávarázsolta köntösét, s most Meseországba látogat, hogy férjhez adja Hófehérkét. De vajon sikerrel jár-e?

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem Sicc a boldogult gyerekkoromat juttatja eszembe, meg a Bucó, Szetti és Tacsi című szintén képregényes könyveket.A soron következő ajánlatot még kis 15×15 formátumban lehetett gyűjteni mesénként. És remekül lehetett vele könyvesboltosat játszani.


Gyárfás Endre
Dörmögőék kalandjai
Buzay István illusztrációival
Ciceró Könyvstúdió, 2007
64 oldal, 205x260 mm, Kemény borító
Gyárfás Endre bájos és humoros verses meséjét olvasva megismerkedhetünk Dörmögőék három kölykének - Bercinek, Marcinak és Borinak - kalandos, mulatságos életével. A játékos, néha csintalan kölykök különféle bonyodalmakba keverednek - kertészkedés, homokvár építés, farsangolás és sok más tevékenység közben -, de talpraesettségük és meleg szívük révén minden csávából kimásznak, és kalandjaikból tapasztalatokkal gazdagodva kerülnek ki. A kötetet Buzay István tüneményes rajzai teszik még színesebbé, szórakoztatóbbá.


dr. Ballér Piroska
Csodálatos Karácsony

Canissa Kiadó, 2005
64 oldal, 170x190 mm, Kemény borító
Feledhetetlen dalok, szépséges versek, meghitt hagyományok és békebeli képek idézik fel az advent és a karácsony hangulatát - hogy az ünnep még szebb lehessen!

Jutta Langreuter
Cápa kapitány és a kincses sziget rejtélye
Silvio Neuendorf illusztrációival

Manó Könyvek Kiadó Kft., 2007
24 oldal, 237x307 mm, Kemény borító
"Elfogni azt a kisfiút!" - kiáltja Cápa kapitány és azonnal el is foglalja a csónakot, amelyben az unatkozó Misi ringatózik a vízen. "Végre történik valami izgalmas" - gondolja Misi boldogan, és hagyja, hogy elvigyék a kalózhajóra. Misi és a kalóz hamarosan összebarátkoznak, és amikor egy palackpostában felfedeznek egy megsárgult kincskereső térképet, lelkesen indulnak útnak. Kincsre ugyan nem bukkannak, de amit végül találnak, az minden kincsnél többet ér...


Nicola Baxter
Kalózkaland Késes Kandúrral
Alexandra Kiadó, 2008
12 oldal, 267x267 mm, Kemény borító
Ahoj, matrózok, itt Késes Kandúr! Tartsatok velem mérhetetlenül kalandos, elképesztő tengeri utazásomon!
Lesznek kalózok (szánalmasak), kincses térkép (Ádáz Jack rajzolta) és egy hős is: én!
Kukkantsatok a vitorlák közé, osonjatok a kapitány kabinjához, és nézzetek be az ablakon, hogy megtudhassátok, végül hogy kaparintottam mancsomba a kincset!


Ladislav Pavlík
Az állatok karácsonya
Dubravka Kolanović illusztrációival
Naphegy Kiadó Kft, 2006
24 oldal, 208x295 mm, Kemény borító
Az erdő állatai is szeretnék megünnepelni a karácsonyt. Sőt, ajándékot is szeretnének kapni! Mit tehetnek azért, hogy kívánságuk teljesüljön? Megtudhatjuk ebből a gyönyörű mesekönyvből.

Manómese
Bendegúz, a manó sohasem tudta meg, hogy milyen szörnyű átok alól oldozott fel egy herceget, egy hercegnőt és egy királyfit. És lehet, hogy ő maga is elvarázsolt teremtmény volt, talán olyan hétköznapi ember, mint te meg én.

 Csillagmese - álmot hozó esti meseHelénát éjjel meglátogatja egy kis csillag. A csillag azért jön, hogy megismerkedjen Heléna kedvenc meséjének királykisasszonyával. Vajon sikerül Helénának rávennie a rakoncátlan látogatót, hogy térjen vissza az égre?

 Hol lakik az idő?Kinga sokat van egyedül, mert senkinek nincs rá ideje. Nagyon érdekli, hogy ki a csuda lehet az idő, hogy ekkora hatalma van. Mindenkit az időről faggat, de mivel nem kap választ, elindul, hogy kiderítse az igazságot.
Nagyon szép könyv, a Pagony művészkönyvként hirdeti, és tényleg…


Marianne Poncelet
A csodafa
Takács Mari illusztrációival
Fordította: Tóth Krisztina
Csimota Könyvkiadó, 2008
48 oldal, 235x255 mm, Kemény borító

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Csimota Kiadó arra szövetkezett, hogy e gyönyörű könyv segitségével már az óvodás korú gyerekek is megismerkedhessenek egy szimfonikus zenekar összetételével, a benne megszólaló hangszerekkel és az ezekben rejlő végtelenül gazdag kifejezési lehetőségekkel. A mese szövege a CD-mellékleten a zenemű szerves részeként, egy narrátor előadásában hallható. Zene, szöveg és kép külön-külön is, de együtt még inkább különleges, ám újra és újra átélhető élményt ígér.


dr. Ballér Piroska
Hegyek, manók, tündérek - európai népek meséi
Takács Márta illusztrációival
Dinasztia Tankönyvkiadó, 2005
176 oldal, 195x265 mm, Kemény borító

A kötet válogatás Európa népeinek meséiből. Hegyvidékek, sűrű erdők, termékeny völgyek, tengerpartok lakói próbálnak szerencsét, keresnek kincset, boldogságot, miközben csodálatos lényekkel találkoznak, akik segítik, vagy éppen gátolják a hősöket boldogulásuk rögös útjain. A szereplők és a próbatételek gyakran emlékeztetik majd az olvasót magyar népmeséinkre - a mesék ugyanis nem ismernek határokat...


Friss tinta! - mai gyerekversek
Takács Mari illusztrációival


A Friss tinta! című, mai gyerekvers antológiával az volt a célunk, hogy összeállítsunk egy olyan kötetet, amilyen már régóta nem volt: amelyben Weöres, Nemes Nagy és Tamkó Sirató méltó követőiként mai költők (kortárs klasszikusok) szerepelnek, mai gyerekekhez szóló versekkel. Szerepel a kötetben több mint százötven vers, tíz tematikus ciklusba rendezve, a legkisebbeknek való mondókáktól kezdve (Cicafoci) a családi és óvodai élet mindennapjait bemutató, sokszor "svéd típusú" verseken (Családun xerete talapú, Óvó néni otthona) vagy a hagyományosabb verses meséken keresztül (Csillagbajusz) egészen a nonszensz, halandzsa versekig (Burundai murunda). Vannak köztük rímes és rímtelen versek, egyszerű és bonyolult versek, vidám és szomorú versek, állatos és gyerekes versek, kicsiknek, kicsit nagyobbaknak (és egészen nagyoknak) szóló versek - amit garantálunk: jó versek, mai versek."
A kötet szerzői: Varró Dániel, Kukorelly Endre, Kányádi Sándor, Kántor Péter, Szilágyi Ákos


Vincent Cuvelier
Amikor életemben először megszülettem
Charles Dutertre illusztrációival
Vivandra Kft., 2006

Ez a különleges kötet csupa bölcsesség, humor és költészet. A mesélő kislány - a későbbi édesanya - megannyi szeretettel idézi fel élete első történéseit: ahogyan édesapja először nézett rá könnyekkel a szemében, vagy ahogyan ő tartotta kezében először gyermekét. A bájosan naiv illusztrációkkal kísért szöveg sorra megidézi az élet nagy pillanatait: örömeinket, bánatainkat, reményeinket és álmainkat. A szerző éppolyan érzékenységgel ír az első gyász fájdalmáról, mint az első becéző szavakról, vagy az első szerelemről... Egy csodálatos, szívet melengető könyv, nemcsak gyerekeknek.
Ezt a könyvet 3-10 éves gyerekek számára ajánljuk.

Finy Petra A tesó-ügy
Levente Tani illusztrációival
Pozsonyi Pagony Kft, 2009
48 oldal, 165x165 mm, Kemény borító
"Szia, Emma vagyok, és ezt a tesó-ügyet szeretném neked elmesélni. Csak hogy tudd, mire számíts, ha veled is megtörténik!" És Emma elmeséli nektek, mi is az a tesó-ügy. Végre egy könyv a tesó érkezéséről, annak a szemszögéből, akit ez legjobban érint, vagyis a nagytesóéból.

David Melling
Apu, hová tűnt a puszim?
Animus Kiadó, 2002
32 oldal, 255x285 mm, Kemény borító
Elszökött a kis királyfi jóéjt puszija! Kiröppent az ablakon, és meg sem állt az erdő közepéig. Azaz ott sem állt meg! A bátor és rettenthetetlen lovag útnak indult, hogy a puszit visszavigye annak, akinek szánták.
Nagyon jó kritikát olvastam róla, magát a könyvet sajnos nem ismerem.

Jason Hook
Hová bújt a sárkány?
Richard Hook illusztrációival
Egmont Hungary Kft., 2004
24 oldal, 260x260 mm, Kemény borító
Nagyapó és kisunokája elindulnak, hogy megtalálják a mesebeli fenevadat. Humorral fűszerezett, kalandos történet domború képekkel, melyeken a kicsik sok-sok sárkányt találhatnak - csak ki kell fürkészni, hol bujkálnak!

Angelika Diem
Te vagy az igazi!
Kreatéka Kft., 2006
28 oldal, 223x280 mm, Kemény borító
Az ifjú boszorkák pajkos kedvükben versenyeket szerveznek, hogy összemérjék a tudományukat. Ebben a könyvben éppen abban versengenek, hogy melyiküknek van a legkiválóbb boszorkaállata. Borka boszorkának nincs furfangos és különleges segítője. Kedves kandúrja, Kamilló ugyan vérbeli boszimacska, de a különlegességekért rajongó boszorkánykörökben csak csúfolódnak rajta. Petra is szeretne hát egy nem mindennapi állatot varázsolni magának, de minden próbálkozása balul üt ki. Végül belátja, hogy egyedül Kamilló illik hozzá, ő a barátja, az igazi társa. A barátság pedig erőt ad: meg is nyerik a versenyt.

Leírás alapján én valószínűleg beszerzem, tekintve, hogy a 2 éves lányom a nyáron úgy döntött, hogy “boszonkány” lesz, és azóta is ragaszkodik az ötletéhez. :D

Sven Nordqvist
Hová tűnt a testvérem?
A szerző illusztrációival
General-Press Kiadó, 2008
32 oldal, 345x285 mm, Kemény borító
Hogy találja meg egy szegény kisfiú a testvérét, ha az állandóan eltűnik? Egyébről sem beszél, mint arról, milyen óriási a világ, mennyi felfedeznivaló van benne, hogy a domb másik oldalán újabb dombok, erdők, városok vannak... Nem csoda hát, hogy néha fogja magát, és hirtelen elindul! Akármilyen nehéz is, csak az öccsének van esélye megtalálni, hiszen ő ismeri a legjobban.
Segíts neki megkeresni a kis csavargót álmai tájain! Azelőtt sosem látott helyeken barangolhattok...
Aki szereti Pettson és Finduszt, annak bátran ajánlom, a szerző, rajzoló ugyanaz, és Nordquist saját bevallása szerinti egyik kedvenc könyve, nagyon szerette készíteni. Ez látszik is a könyvön.

Kántor Péter
Kétszáz lépcső föl és le
Szalma Edit illusztrációival
Móra Kiadó, 2005
48 oldal, 170x194 mm, Kemény borító
A József Attila-díjas költő legújabb gyerekversei a XX. századi klasszikusaink nyomán haladva, mégis egyedi hangon szólalnak meg. Játékos ritmusok, néha meghökkentő, néha zeneien összecsengő rímek, valóság és álom határán villódzó költői képek.

Kamarás István
Betlehembe kéne menni - karácsonyi mesék
Kalmár István illusztrációival
Móra Kiadó, 2006
66 oldal, 205x295 mm, Kemény borító
Nem hagyományos mesekönyvvel van dolga az olvasónak. Ebben a könyvben nem a szokványos karácsonyi meséket találjuk, hanem csupa izgalmas történetet arról, hogy a dél-amerikai tapír és a huanakó hogyan szervez karácsonyi lakomát, vagy egy negyedik osztályos tanuló fogalmazásában miként örökíti meg egy emlékezetes ünnepét. Még a sanyarú sorsú plázamikulással is találkozhatunk, és ezek a történetek humorukkal, sokszínűségükkel, vidám és teljesen mai felfogásukkal izgalmas olvasmánynak ígérkeznek.



Kamarás István
Kalamona kalamajka
Kalmár István illusztrációival
Móra Kiadó, 2004
234 oldal, 145x195 mm, Kemény borító
Létezik egy örökmese, amiben együtt szerepel a szélkötő Kalamona, Micimackó, Vuk, Süsü meg a rettenetes Hollófernyiges. Minden mese ebből az örökmeséből bújik elő, még az is, amit Nagyapa ír. Eszter, Sára, Ábel, Dorottya és a kicsi Milán csak átbucskáznak a fejükön, s már ott is találják magukat Nagyapa meséjében, hogy kiszabadítsák a szelet hájas Kalamona fogságából. A baj akkor kezdődik, amikor Nagyapát elrabolja az otromba Hollófernyiges. Ekkor lesz fontos a Nagyapától szerzett tudás: csak a páratlan fejű sárkány gonosz, a Kalamona ereje a gatyamadzagjában található, az Istennek vaníliaillata van, ha pedig bekopogsz egy ajtón, azt mondd, hogy szolgálatot keresel.


Herma Vogel
Mesékkel teli bárka - Biblia kicsiknek
Kedvezményes ár: 3325 Ft
Bolti ár: 3500 Ft
Elérhetőség: jelenleg nem rendelhető
Jelenkor Kiadó, 2004
144 oldal, 215x245 mm, Kemény borító
A holland Herma Vogel és Gitte Spee közös munkája annak köszönheti sikerét, hogy a Biblia történeteit eredeti üzenetüket megőrizve vallásos és nem vallásos gyermekek számára egyaránt izgalmas mesékké formálta.

Muskát Zsuzsa
Nahát!
Damkó István illusztrációival
Móra Kiadó, 2003
32 oldal, 170x190 mm, Kemény borító
Csupa játék és derű ez a kötet. Tele van ötlettel, finom megfigyelésekkel, cseng a rím és muzsikál a ritmus. Damó István színes rajzaival ugyanezt az optimizmust és jókedvet sugározzák, azt a hitet, hogy szép a világ, érdemes rácsodálkozni, óvodásoknak, iskolásoknak és gyerekszívű felnőtteknek egyaránt.
Szép Magyar Könyv-díj 2003.



Német mondák, Grimm családi mesék
A "Német mondák" csaknem kétszáz évvel megjelenésük után először látnak napvilágot magyarul. A világ legnépszerűbb mesegyűjteménye mellett a német mondavilág első átfogó összeállítása szintén Grimm-testvérek nevéhez fűződik.
Jelen kiadás a "Német mondák" 1. és 2. részének szövegei mellett tartalmazza a fivérek hagyatékban maradt, eddig kiadatlan harmadik kötetének gyűjteményét is, így összesen 740 mondát ad a regényes múlt iránt érdeklődő olvasó kezébe.
A fordítást jegyzik: Márton László és Adamik Lajos, Az első kiadés 1989-ben jelent meg, ennek az átdolgozott, kibővített változata a mű.
Nincsenek benne illusztrációk, ami szerintem nagy előny. Viszont érdekes, hogy az ismert neveket nem tartották meg. Szerintem a Jancsi és Juliskát velem együtt automatikusan így olvassa mindenki, és nem lesz már soha belőle Jánoska és Margitka.


Godina Mónika: Lóg a lába, lóga…

Godina Mónika gyógytornászként, jövendő gyógypedagógusként, gyakorló anyukaként állította össze tematikus mondókagyűjteményét - egyfajta kreatív segédkönyvet - részben a szülők, nagyszülők, részben a szakemberek számára.
Segítségével az olvasó megismerheti azokat a versikéket és a hozzájuk kapcsolódó játékokat, amelyek színesebbé, vidámabbá varázsolják a mindennapokat, lehetőséget adnak a bensőséges együttlétre, emellett az első találkozást jelentik anyanyelvünk szépségeivel. A kötetet Jordán Katica borítóterve és rajzai teszik még élvezetesebbé.

Lackfi János: A részeg elefánt
Tudtad, hogy úgy táncol az egész világ, akár egy részeg elefánt? Riszál a folyó, szambázik a fa lombja a szélben, tangózik az árnyék a kövön. Lépéseink táncoltatják az utat, mellkasunkban diszkózik a szív, ereinkben zenevonatozva áramlik a vér. Zene minden, és tánc minden. Ebben a könyvben is táncritmust hallani, táncolva altatja kisbabáját az apuka medve, táncol a kipottyant fog egy madzag végén, bálnatáncot jár a tengeralattjáró a víz alatt, öklüket rázva, szitkozódva keringőznek egymással autósok és motorosok, pörög-forog a kosárlabda a gyűrű peremén, báloznak a szénabálák, de még az icipici atomok és a hatalmas bolygók is ritmusra forgolódnak. Ugye te is beállsz a körbe?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok