Cikkek, amiket érdemes elolvasni.

Ezúttal néhány cikket hoztam.
Szerintem érdemes őket végigolvasni. (A kommenteket csak szűrve. :P )

Olyannyira egyetértek a cikkek majd minden sorával, hogy azt sajnálom nem én jegyzem őket.

Buták-e a gyerekeink?
"A közhiedelemmel ellentétben a magyar gyerekek szeretnek olvasni és többet is olvasnak az átlagnál, ráadásul szövegértési képességeik alapján is a nemzetközi élvonalban vannak. Mire azonban leérettségiznek, képességeik sokat romlanak. Tényleg a színvonalas kortárs magyar gyerekirodalom hiánya okolható-e ezért? Mi az állam valódi felelőssége a gyerekek oktatásában?"


Tanárok, akikre egy kaktuszt sem bíznánk

"A magyar pedagógusok közt rengeteg a kiégett, ám állásából elmozdíthatatlan tanár. Nincs tere az új gondolatoknak, nem kedvez a közeg a változásoknak. Hogyan kellene változnia a rendszernek, amelyben a legalacsonyabb felvételi pontszám elég ahhoz, hogy valaki elinduljon a fizikatanárság felé vezető úton?"

A nyelvtudás, mint erkölcsi és anyagi áldozat
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete harcba szállt azzal az "etikátlan" és "diszkriminatív" gyakorlattal, hogy a felsőoktatásban a hallgatók csak a megkövetelt nyelvvizsgák birtokában kaphatják meg a diplomájukat. Milyen meglevő tendenciákat erősítene tovább az, ha még a diplomás magyaroktól sem követelné meg senki, hogy anyanyelvükön kívül legalább még egyen meg tudjanak szólalni?

Mese, olvasás, kritika
Rendkívül kaján örömmel olvastam, bevallom. :P
"Balázs Eszter Anna Ex librisében (ÉS, 2008/51-52., dec. 19.) Bartos Erika Anna, Peti és Gergő-sorozatáról is ír. A sorozat legújabb kötete(i) kapcsán méltatja a kisgyerekeknek szóló képeskönyvsorozatot, miközben megjegyzi, hogy [v]an, akit bosszant a »Bartos-művek« hatalmas sikere",  ám ezzel az attitűddel nyomban szembe is helyezkedik, mondván: „de tagadhatatlan, hogy a két év körüli gyerekek imádják a meséit (diáit, bábjait), és ha a Süss fel, Nap!-ot tesszük a karácsonyfa alá, biztos nem lövünk mellé""

Hát ennyi.
Remélem Nyulász Péternek lesz igaza, aki a blogjában valami "titkos, összeesküvős" offenzíváról beszélt gyerekkönyv, gyerekirodalom, és gyerekkultúra ügyben. Vagy inkább ÜGYben.
Hát kidobolom kisbíróként, hadd tudja más is, bár beavatott ugyan nem vagyok. Tekintve, hogy régóta (sajnos) csak pár ember szívügye ez. De szintén újoncként, örömteli partvonalbeli szurkolóként boldogan figyelem az eseményeket. :D

Megjegyzések

Nyulász Péter üzenete…
Kedves Pöszke!
Egyrészt köszönöm :), másrészt dobnál nekem egy e-mailt? Szeretnék kérdezni valamit két klaviatúra közt :)
Nyulász Péter

nyulasz.peter@gmail.com
Eszter üzenete…
Röptettem...

nretzse@gmail.com
Pompor Zoltán üzenete…
Bartos Erika for president!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok