Klasszicizálódó kortársak


"A következőkben az éppen aktuális magyar gyerekirodalomnak néhány olyan sajátosságát igyekszem felvázolni, amelyek alapján a kiemelt, példaként bemutatott művek joggal formálhatnak igényt a kánonba kerülésre. Paradox módon – hiszen ennek feltétele a már említett újszerűség, minél pregnánsabb elkülönbözés a rögzült irodalmi sémáktól, toposzoktól, hangnemektől."

A cikket Lovász Andrea jegyzi, a teljes szövege itt olvasható.

És nála is AnnaPetiGergő. Nem értem, senki nem nézi a minőséget, vagy én tévedek?!

Megjegyzések

Between üzenete…
Szia, Pöszke! Értem a kérdést, és szerintem itt a magyarázat (Lovász Andreától): "Ezekben a könyvekben a gyerekeknek ismerős életszituációk, mikrovilágok irodalmi leképeződései érzelmileg és intellektuálisan a felismerés, az azonosulás pozitív élményei által erősödnek. Egyszerűsítő és egységesítő gyermeki értelmezési sémák működtetik e világokat – tartalmilag pedig megjelennek bennük az eddig elhallgatott kisebb és nagyobb családi, egzisztenciális problémák is: veszekedés, sértődés, válás, magány, halál." Vagyis: ameddig nincs képileg és nyelvileg igényesebb konyv, amely megfelelne a fent idézett kritériumnak, addig AnnaPetiGergo lesz a sokat vásárolt kedvenc. Bár meglehet, hogy csak én nem ismerem AnnaPetiGergo alternatíváját...
Eszter üzenete…
Kedves Nóri!
Köszi, és bocs, hogy csak most írok vissza. Beteg a kisebbik.

Objektíven szemlélve igazad van.

Én is ebben látom a választ, de szubjektíven szemlélve nem tudok (akarok) néhány dolgon túllépni.

Tudom, hogy egy könyv kiadását mennyire befolyásolja a kiadói nyomás, marketing, meg ezer más dolog. Az eszemmel tudom, és számba is veszem.

Alternatívát én sem igen találtam. A legjobban az bosszant, hogy nem változatlan utánnyomások kellenének, hanem egy jó, nagyon jó lektor, és egy javított kiadás.
Akkor talán nem maradnának a rajzban sem hibák. Pl. Petikönyv, Fodrász meséjében a falon lévő órán végig 3 óra van...

Egyébként pedig a Nyulász Péter által belinkelt cikk írójával értek egyet (noha a cikk értékelésében Ny. P.-nek igaza van), vagyis botrány, ami ma egy könyvesboltban megy.

A könyvesbolthoz még annyit, hogy nem is találhatunk alternatívát, anyósom karácsony előtt elballagott 5, azaz öt könyvesboltba, sehol sem tudott a listánkon szereplő könyvekből venni. Mi volt rajta? Cipelő cicák, Boribon, Rumini, Csillagszedő Márió... és nem azért nem kapott, mert elfogyott. Nem is volt!

Mindez történt a 2009. évben Sopron városában.
Szégyen.

Szóval, ha a szakma nem szól, hogy tán javítani kellene a könyvön, akkor ki?
De ez persze magánvélemény. Megyek, hegyezem a zabot Kukutyinban.
Between üzenete…
Kedves Pöszke! Gyógyuljatok meg mihamarabb!
Igazad van, tényleg sokat lehetett volna javítani Annapetin, mert így olyan mintha "first draft"-ot (piszkozatot?) olvasna az ember. A hibák sorvégtelen. A Traktorban pl. estére kino a reggel még simaképu gazda kackiás bajusza, a Keszthelyben a Bartos család nem húz szovetpapucsot, stb.
Tudom, hogy nem vigasz, de úgy általában véve Csehországban sem jobb a helyzet, pl. nem tudok óvodás vagy kisiskoláskorú gyereklapot találni, mert ami van, az rettenetes...
Eszter üzenete…
Itt Ausztriában meg osztrák gyereklap nincs is. Csak német.

Múltkor a postán észrevettem egy jónak látszót. Nem tudom osztrák-e. De csak a levélre vittem pénzt. :(

Egyébként "tesókönyvnek", és gyerekkori "probléma" oldónak én nagyon szeretem Bálint Ágnes Mazsola-sorozatát. Az amúgy képeskönyv-függő lányom is imádja. Persze "modern" problémákat nem tárgyal.
De erről külön bejegyzést készülök írni, úgyis.:D
Lovász Andrea üzenete…
Pöszke Kedves,
sajnálnám, ha azt hinnéd Annapetirajongó vagyok:) De amiről írtam fenn említettben az a klasszicizálódás folyamata, és hát, tetszik vagy sem, ez a könyvsorozat jó úton halad afelé...(Kinek jó út?)
Más: ismerem a könyvesboltok pocsék kínálatát. Tudom, hogy csak egyéni megoldás, de a kiadóktól rendelni még mindig lehet! Tudom, persze, több kritikai fórum meg nagyobb nyilvánosság meg figyelem meg sok minden más is kellene - azért igyekszem, hidd el, megtenni, amit a magam módján tudok:)
Üdv: Andrea
Eszter üzenete…
Nóri, köszönöm a jobbulást, ránk fért. Már jobban vaN.

Andrea, nem a kritikus kritikája volt. :P
Egyszerűen elbizonytalanodtam a saját értékítéletemben. Köszönöm a megerősítést.

Lehet, hogy kellene egy fórum, ahol a szülők, olvasók véleményezhetik a gyerekkönyveket, akár hibákkal felsorolva?! :D

Tudom mennyit teszel a gyerekirodalomért. Amennyire neten lehet követem a munkásságodat. (Itt a világ végén abszolút netre utalt vagyok.)
A klasszicizálódást ismerem, van(volt) hozzá szerencsém a munkám során. :P

Én egyszerűen csak azt kívánom, (hol egy tündér?)hogy legyen belőle javított kiadás. Mert sok-sok nagyon jó, értékes dolog van APG sorozatában.

Könyvesbolt: azt tapasztalom, hogy a gyerekkönyvek 30-50%-át, lehet, hogy többet, a nagyszülők veszik. Ez a mostani 50-60 éves korosztály, aki könyvesboltba jár. És rábízza magát az eladókra. :(
Vagy elbizonytalanodik, ha nem találja, amit keres. Interneten vásárolni valószínűleg nem fog, tisztelet a kivételnek.

A férjem szülei sem, pedig ők internet szempontból abszolút modernek.
Így aztán mi is kaptunk Fiú mesék, és Kislány mesék című förtelmet karácsonyra. :(

Ezzel persze nincs mit tenni.

Örültem neked és Hamar Nórinak, hogy jöttök, írtok, véleményt cserélünk.
Köszönöm.
Lovász Andrea üzenete…
Öröm részemről is:))
Andrea
Between üzenete…
Sziasztok!
Kedves Pöszke, a nagyszulos bizonytalankodásrol tett megjegyzes telitalalat volt! Mi is nagyon sok idetlen konyvet kaptunk mar ajandekba, aztan ugy dontottem, feketelistazom a legszornyubbeket. Nagy megkonnyebules volt :) Kar, hogy keves az olyan konyvuzlet, ahol dolgozik valamifele elkepzeles arrol, hogy mi a minoseg. Epp par napja tudatositottam, hogy van egy ilyen Brunnben, ahol lakunk, csak epp azt nem ertem, hogy a csudaba nem ment meg tonkre :)
En is nagyon!!! orulok ezeknek a "beszelgeteseknek". Koszonom Nektek.
Eszter üzenete…
Nóri, akkor együtt örülök veled.

Én is találtam a hétvégén valamit, de inkább majd megmutatom.

Nálunk elve lista van a kért könyvekről. Kaptam is érte (a barátaimtól) hideget-meleget.
És így is kapunk hm... könyvet.
Lovász Andrea üzenete…
Join the club:)
Én csak hideget kaptam, ugyanis határozottan kértem, ne vegyen nekünk senki könyvet - persze, nekem könnyű volt kivédenem, mondván, úgyis gyerekkönyvekkel foglalkozom, annyi van:)) De hát vannak nem értesített ismerősök is, tehát én is folyamatosan szelektálok.
De nem is ez az igazán elkeserítő, hanem a szakemberek tudatlansága, az, hogy naponta szembesülök pl. az iskola és iskolák gyerekirodalmi igénytelenségével (a tankönyvektől kezdve, az ajánlott olvasmányokon át az év végi jutalomkönyvekig)- sajnos csak csúnya gyerekirodalmi tapasztalataink voltak Bálint mindkét iskolájában. Brrr!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok