Gyerekirodalmi Híradó 1.

Újjászületett a gráci magyar weboldal. Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe.
(Azt azért csendesen megjegyzem, hogy nem lévén a szerkesztőség teljes jogú tagja, felelősséget csak a magam írásáért vállalok.)
http://grazimagyarok.eu
És kijött az első hírlevél is.   
Az itt következő írást jómagam jegyzem.


Gyerekirodalmi Híradó

Bizonyára nem csupán engem foglalkoztat az anyanyelvi nevelés, az anyanyelv őrzésének gondolata. Külföldön élő vagy itt született magyarként más dimenzióba kerül ez a kérdés. Felértékelődik minden szó, minden lehetőség.
Sajnos Magyarországon az irodalom, és főleg a gyerekirodalom, igényes gyerekkultúra támogatása, publicitása szegényes. Néhány hiánypótló internetes fórumtól, portáltól eltekintve szinte lehetetlen megfelelően tájékozódni. Holott ez a külföldön élők számára kiemelten fontos lenne, mert van minőségi gyerekirodalom és gyerekkultúra, amit bátran a legifjabbak kezébe adhatunk. Vannak szerzőink, illusztrátoraink, akiknek a műveit büszkén adhatjuk osztrák ismerőseink, rokonaink kezébe, akár német nyelven is. (Rengeteg mű német fordítása elérhető pl. a Schenk Verlagnál.)
Hogy mik ezek, hol és hogyan juthatunk róluk információhoz, hol vehetjük meg, abban szeretnék ennek a most induló rovatnak a  hasábjain segítséget nyújtani.
Mivel a rovat kis terjedelmű, és ritkán jelenik meg így inkább csak könyvajánlásra, recenziókra törekszem, vagy egy-egy szerző bemutatására. Kiemelten foglalkozom a német nyelven is elérhető művekkel, szerzőkkel.
Ha valaki többet szeretne megtudni, vagy kérdése van szeretettel ajánlom a témában indított blogom "kétszögletű egyenes" (nretzse.blogspot.com), ahol hetente kétszer frissülő írásokkal várom az érdeklődőket.

Elsőként egy folyóiratot szeretnék ajánlani, azon apropóból, hogy nonprofit magánkezdeményezéssel a Graz és környékén élők számára is elérhető.
(Érdeklődni nálam a ceruzacsoda@gmail.com címen lehet a határidő február 5. a lapszám éves előfizetési költsége a megrendelők számától függően 15-20 euró/év.)

A Csodaceruza 2001 óta működő folyóirat, amely felvállalja, hogy a szülők, pedagógusok és a gyerekirodalmi szakma közérthető, informatív fóruma legyen. Évente hatszor, azaz kéthavonta jelenik meg. A folyóiratban egyaránt találunk :
- aktuális könyvrecenziókat, ajánlót, kritikát;
- hazai és külföldi szerzők és illusztrátorok bemutatását;
- alkotói életművek ismertetését;
- aktuális hazai és külföldi gyerekirodalmi eseményekről tudósítást
A laphoz tartozó internetes portálon bele lehet lapozni egy-egy számba, a készülő és megjelent cikkek, írások bevezetőjébe, és a tartalomjegyzék is elérhető.
2009. júniusa óta olvasható a főszerkesztő, Sándor Csilla blogja a blogspoton, ahol naponta frissülő információk, hírek mellett bepillantást nyerhetünk a lapkészítés rejtelmeibe és nehézségeibe is.
Aki pedig április 30 - május 2.-a között Budapesten jár, ne hagyja ki a szintén csodaceruzások által szervezett VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásárt a Művészetek Palotájában, idén is színes programok várják az odalátogató kicsiket és nagyokat, a gyerekkönyvkiadók standjain pedig válogathatunk a legújabb vagy éppen újranyomott régi kedvenc könyvek közül.
Ahol mindezeknek utána lehet nézni:

Megjegyzések

Nyulász Péter üzenete…
Minden elismerésem ezért a munkáért, gratulálok!
Eszter üzenete…
Köszönöm neked és mindenkinek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok