Gyerekirodalmi híradó 2. _Berg Judit


Megjelent a Gráci Magyar Hírlevél legújabb száma. Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe.
Az én írásom az 5. oldalon olvasható.  Vagy lentebb. :D
 Azt a szerzőt fogom most bemutatni, akit nemcsak a gyerekkönyves szakma díjazott a munkájáért az Év Gyerekkönyve-díjjal (Rumini, IBBY 2007), hanem jó eséllyel végigkísérheti gyermekünket kamaszkoráig, nyelvileg, tartalmilag, kivitelezésben egyaránt igényes munkáival.
Berg Judit maga is édesanya, négy gyermeké, legtöbb meséje a nekik esténként elmondott történetekből született.
A Cipelő cicák ötletét azonban Várnai Zsuzsa keresztfiának, majd Berg Judit lánykájának és persze más gyerekeknek is, készített játéka ihlette. Az óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló mesékből eddig három kötet jelent meg.  
A szöveg az Agócs Írisz által készített tökéletesen illeszkedő, reflektáló, továbbmesélő illusztrációkkal jelenik meg, figurái pontosan eltalálják, sőt vagányabbá is teszik a cicák (Ciró, Pepe, Lőri) karakterét.
A legkisebbeknek szóló mesekönyvét a Maszat játszik címűt, szintén Agócs Írisz keltette életre. Maszat mellett természetesen szintén feltűnik a kedvenc játékfigura, Hóchóc. A sorozat második darabja a

Maszat épít, megjelenése 2010 tavaszán várható.  
Az óvodás korosztálynak szólnak Csiribí és Panka történetei. A két kis erdei tündér valamelyikével a fiúk és a lányok egyaránt tudnak azonosulni. A kötetek egy-egy téma köré szerveződő mesékből állnak.
Micsoda idő! - időjárás,évszakok; Tündérbiciklin - járművek; Tündérváros-mesterségek;
Tündérnaptár - ünnepek. A 2010 elejére ígért Tündérzene pedig a hangszerekről mesél.

Mindegyik kötet Pásztohy Panka szemgyönyörködtető színvilágú illusztrációival jelent meg, csakúgy, mint a két hangoskönyv borítója is. A Micsoda idő! kötetét Ónodi Eszter meséli, a Tündér biciklin címűt pedig Vándor Éva tölti meg élettel. A zenét mindehhez Bizek Emi szerezte. Mint látható a Schenk Verlag P. Dietlinde Draskóczy fordításában németül is megjelentette Panka és Fidibus történtetét.
Azok, akik komolyabb olvasmányra vágynak, hamar szívükbe fogadják Ruminit és barátját Balikót. Az IBBY-díjas sorozat negyedik kötetére még várni kell év végéig, de addig is az első három kötet mellé az idei könyvhétre megjelenik Galléros Fecó naplója.
A kisiskolásoknak szóló könyvsorozathoz immáron oktatási segédanyag is készült, hiszen sok általános iskolákban ajánlott olvasmány a meseregény.
A Rumini, Rumini Zúzmaragyarmaton, Rumini és a négy jogar, Kálmán Anna nagyszerű rajzaival, nem csupán a gyerekeknek, hanem az előolvasó, vagy felolvasó szülőnek is remek szórakozás. A regény ugyanis az ifjúsági, fantasy-, kalandregények, és a Harry Potter-féle varázsvilágok tökéletes esszenciáját adja, így a szülőkorú olvasó együtt hajózhat Ruminivel, Balikóval és a többiekkel az ifjúság „Nosztalgiatengerén.”
És ha mindez nem elég, akkor ellátogathatunk Szarvas Mici blogjára (http://szarvasmici.blogspot.com), ahol a plüss Ruminit megrendelhető, és ötleteket kaphatunk a következő farsangra a Rumini jelmezhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok