VI. Gyerekirodalmi Fesztivál és Vásár

Én megyek. És ti?

VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár a Művészetek Palotájában
Április 30. – május 2.

Sajtóközlemény
2010. március 17. 6.56

 2010. április 30. és május 2. között a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete és a Csodaceruza folyóirat 6. alkalommal szervezi meg a Gyermekirodalmi Fesztivált és Vásárt. A fesztivál fő célkitűzése, hogy a gyermekkönyvekre, a könyvek létrehozóira (írókra és illusztrátorokra), valamint az olvasásra irányítsa a figyelmet. „Együtt lenni jó!” Ezt a mottót adtuk az idei fesztiválunknak. A „fesztiváltündér” D. Tóth Kriszta lesz.
Ezzel a felhívással (illetve külön pályázattal) szeretnénk hirdetni a családi együttlét fontosságát, ezenkívül pedig kapcsolódunk az Európai Unió „szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem nemzetközi évéhez”. Ez utóbbi kapcsán mese- és illusztrációs pályázatot hirdettünk művészek számára, amelynek díjait (a fődíj mindkét kategóriában 300 ezer Ft) az E.On Hungária Zrt. jóvoltából a helyszínen adunk át április 30-án (péntek) 15 órakor. Az ehhez kapcsolódó kiállítás május 13-ig tekinthető meg a Művészetek Palotája Zászlótermében.
A fesztiválon vendégül látunk kortárs írókat és illusztrátorokat, akik felolvasásokkal, beszélgetésekkel, játékokkal várják a gyerekeket és szüleiket. 
A rendezvény ideje alatt illusztrátorok és gyerekkönyvtárosok programjain vehetnek részt a gyerekek. Lesz többek között színházi, zenei előadás, gyermekirodalmi vetélkedő, illusztrációs kiállítás, kreatív műhely és workshop illusztrátoroknak.

„10 év 50 legjobb gyermekkönyve”
A fesztiválon népszerűsíteni szeretnénk azt az 50 könyvből álló listát, amelyet szakmai szervezetek állítottak össze az elmúlt 10 év legjobb könyveiből. 
A helyszínen olvasósarok várja a vendégeket, valamint lehetőség nyílik minőségi gyerekkönyvek vásárlására is a helyszínen. A rendezvény három napja alatt szakmai előadások várják a felnőtteket mini konferencia keretében, amelyben a gyermekirodalomról és az olvasásról, valamint az illusztrációról lesz szó. A vasárnapi anyák napjára készült programjainkat a Művészetek Palotája Cifra Palota rendezvényei egészítik ki.

Programok
Tóth Krisztina (fotó: Dobó László)Anyák napi beszélgetés 
D. Tóth Kriszta vezetésével édesanyák beszélgetnek a mesék születéséről, a mesék és a valóság kapcsolatáról. Vendégeink: Berg Judit, Finy Petra, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina (vasárnap, 11.00)

A szegénység témája a (mese)irodalomban – beszélgetés írókkal
Moderátor: Tamás Zsuzsa 
Meghívott írók: Bódis Kriszta, Boldizsár Ildikó, Békés Pál, Kiss Ottó, Lackfi János, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Háy János, Szilágyi Ákos, Zalán Tibor (szombat, 15.30–17.30)

Gingalló – Szalóky Ági koncertje
A Gingalló című albumon népdalfeldolgozások és énekelt versek kaptak helyet, ezúttal József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Szabó T. Anna versei. A zenekar tagjai: Lamm Dávid – gitár, Kovács Zoltán – nagybőgő, Dés András – ütőhangszerek (szombat, 11.00)

Kiss OttóLolamesék
A gyerekek felfedezhetik Lola világát! Olvashatnak mesét, nézhetnek rajzfilmet, játszhatnak, színezhetnek, és találkozhatnak a Lolamesék szerzőjével, D. Tóth Krisztával (mind a három napon, meghatározott időpontokban)

Hogyan olvasunk a jövőben?
Weiler Péter, az E-book Magyarország Kft. vezetője beszélget a jövő olvasóival az olvasás jövőjéről (péntek)

Hallgass ide! Mesét olvasnak az Örkény Színház színészei 
2009 novemberétől hét végi délelőttökön az Örkény Színházban egy-egy színész mesél a gyerekeknek (és szüleiknek). A nagy sikerű programsorozat előadói a Gyermekirodalmi Fesztiválon is mesélnek nekünk. Vendégünk lesz Bíró Kriszta, Für Anikó, Gálffi László Hámori Gabi, Kerekes Viktória, Pogány Judit és Mácsai Pál. A mesehallgatás után képeket készíthetnek a Für Anikó (fotó: PP)gyerekek a mesékhez a GYIE illusztrátorainak vezetésével. Takács Mari, Paulovkin Boglárka, Ficzere Kyru, Kőszeghy Csilla, Holló Anna (péntek, szombat, vasárnap)

Alkotópárosok – beszélgetés írókkal, illusztrátorokkal
A fesztivál ideje alatt írókkal és illusztrátorokkal beszélgetünk olyan formában, amelyet nemcsak a szülők, de remélhetőleg a gyermekek is értenek és élveznek. Meséléssel, interaktív játékkal várjuk az érdeklődőket. 
Vendégeink többek között: Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Nyulász Péter, Parti Nagy Lajos, Kiss Ottó, Nádori Lídia, Tóth Krisztina, D. Tóth Kriszta, Faltisz Alexandra, Szalma Edit, Nógrádi Gábor, Zalán Tibor, Paulovkin Boglárka, Kőszeghy Csilla, Takács Mari, Lackfi János, Baranyai András, Kárpáti Tibor, Szijj Ferenc, Varró Dániel, Schein Gábor, Kun Fruzsina, Finy Petra és mások (naponta minden órában)

Lackfi János (fotó: PP)Írók és illusztrátorok dedikálnak
A háromnapos rendezvény egész ideje alatt neves írók és illusztrátorok dedikálják legújabb könyveiket (folyamatosan)

Szakmai konferencia az olvasásról, a mesékről és az illusztrációkról
Konferenciát szervezünk neves előadók részvételével. Többek között Vekerdy Tamás, Boldizsár Ildikó, Pálfi György, Lovász Andrea, Pompor Zoltán, Gombos Péter előadásait hallgathatjuk meg. Szó lesz az olvasásról, a szegénység és az irodalom kapcsolatáról, egy lehetséges Magyar Gyermekkönyv Intézet létrehozásáról, az elmúlt 10 év legjelentősebb 50 gyermekkönyvéről (melynek listáját ezen az eseményen tesszük először közzé), az illusztrátorok helyzetéről (péntek, szombat, vasárnap)

Mesepiac

Takács Mari (fotó: PP)Képek és történetek találkozása
 
Ismert és ismeretlen írók és illusztrátorok árulják portékáikat, történeteket csereberélnek egymással. Mesék és képek találnak egymásra, és remélhetőleg kiadóra is (pénteken az ünnepélyes díjkiosztó és a vasárnapi workshop után)

Filmek gyerekeknek
Kortárs történetek – kortárs filmek. Válogatás az utóbbi évek gyerekeknek szóló filmterméseiből (folyamatos vetítéssel)

Bakos Barbara: Kiss Ottó – Bárányok
Bárdos Attila: Kovács András Ferenc – Manóka
Bera Nándor: Kántor Péter – Dobozolt baj
Bognár Éva Katinka: Kukorelly Endre – Vanamit
Boldizsár Péter: Ranschburg Jenő – Hátteki
Bukta Zsolt: Lackfi János – Felhőevő Dorottya
Zalán Tibor (fotó: PP)Gellár Csaba: Kántor Péter – Béka parti
Gelley Bálint: Palya Bea – Laci bátyám (dal)
Horváth Molnár Panna: Kiss Ottó – Csillagszedő Márió, részletek
Janoch Lívia: Jónás Tamás – A matematikus szatyora
Kiss Melinda: Kaláka – Három székláb (dal)
Kreifl Zsuzsanna: Kukorelly Endre – Hajmosás; Nyulász Péter – Buborék
Végső Ágota: Zalán Tibor – Kaláka: Gomulka házmester tilalma (dal)
Zétényi Bori: Tóth Krisztina – Marci öltözik

Könyvkaland Ismerkedés az utóbbi évek legjobb gyermekkönyveivel. Az iskoláskorú gyerekek tovább írhatják a meséket, bebújhatnak a szereplők bőrébe, könyvajánlót készíthetnek, vetélkedőkön vehetnek részt. A program házigazdája Uhrin Csaba (péntek, 10.00–14.00)
Boldizsár Ildikó (fotó: PP)Kortárs keresztény gyerekkönyvek
Interaktív, játékos könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetés szerzőkkel, illusztrátorokkal, kritikusokkal, szülőkkel, olvasókkal a vallásos gyermekirodalomról. A program házigazdája: dr. Pompor Zoltán gyermekirodalom-szakértő (szombat, 15.00–17.00)

Saját mesekönyv – A Burattino iskola tanulóinak könyvbemutatója 
A Burattino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány 1990 áprilisában jött létre abból a célból, hogy fenntartson egy olyan iskolát, ahol a gyerekek „kinőhetik” hátrányaikat. Az iskolába való felvétel fő szempontja akkor és a mai napig is a rászorultság. Soós Dóra és Iványi Viktória gyermekpszichodráma-oktatók vezetésével a mintegy háromnegyed éves munka gyümölcsét – egy saját mesékkel-képekkel illusztrált mesekönyvet – mutatnak be az alkotó gyerekek (vasárnap, 14.00)

Jász Attila (fotó: PP)Aranysityak – friss versek
Rendhagyó könyvbemutató

Egy különleges kortárs versgyűjtemény a Csodaceruza kiadásában. Lackfi János 40 kortárs alkotó versét gyűjtötte egyetlen kötetbe. A könyvet Molnár Jacqueline illusztrálta. Olyan szerzők szerepelnek a könyvben, mint Erdős Virág, Finy Petra, Garaczi László, Demény Péter, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Vörös István (szombat, 15.00)

Nem akarok többé boszorkány lenni! – bábelőadás
Furinka a légynek sem tud ártani. Pedig Furinkától mindenki azt várja, hogy ártson: légynek cicának, legénynek. Mert Furinka: boszorkány. Csakhogy Furinka nem akar boszorkány lenni. Aki nem akar boszorkány lenni, az nem varázsolhat magának uzsonnára zsíros kenyeret, következésképpen: dolgoznia kell. Furinka nem fél a munkától, bármit elvállal: takarít, levelet kézbesít, fest és mázol. Azaz takarítana, levelet kézbesítene, festene és mázolna, ha hűséges seprűje hűségével meg nem nehezítené Furinka életét… 
A kedves kis boszorkány történetét óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt ajánljuk!
Az előadás létrehozója: Badacsonyi Angéla, Sipos Katalin, Sisak Péter. Színész: Badacsonyi Angéla (szombat, 15.00)

Szabó T. Anna„Tintasztori” – workshop illusztrátoroknak és íróknak
Képzeletgyakorlatok történetmeséléshez
Vezetik: Jorge Martin (GB) és Kőszeghy Csilla (H)
Illusztrátorokat várunk, akik hajlandók a történetmesélésre, és írókat, akik hajlandók kicsit rajzolni is. Időpont: Május 1. (szombat), 13.00–16.00

Szabadtéri bohócjátszó és gólyalábasokVajon milyen lehet kígyóbűvölőnek, bátor oroszlánnak, erőművésznek vagy varázslónak lenni? Interaktív játéklehetőség – porontycirkusz. Vidám belépő a Művészetek Palotájába (szombaton, jó idő esetén egész nap)
Könyvbemutatók Könyvkiadók ajánlata gyerekeknek. A foglalkozások keretében a résztvevők megismerkedhetnek a gyermekkönyvkiadók legfrissebb ajánlataival és könyveket is nyerhetnek (péntek, szombat, vasárnap)
 Pompor Zoltán (fotó: PP)Kreatív műhely illusztrátorokkalTechnika, stílus, ötlet, kreativitás. A Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesületének tagjai különböző illusztrációs technikákkal és eszközökkel ismertetik meg a gyerekeket (a fesztivál ideje alatt folyamatosan)
Kreatív Műhely a Cellux csoporttal
Óriás lexikon készítése. Szoktál-e olvasni a paplan alatt, azaz mi mindenből lehet olvasólámpát készíteni? Anyák napi környezetbarát ajándékkészítés (a fesztivál ideje alatt folyamatosan)

Olvasósarok
Helyezd magad kényelembe! Az olvasósarokban kicsik és nagyobbak egyaránt találhatnak olvasmányokat. Régi és új könyvek várják a látogatókat! Itt kényelmesen lehet lapozgatni, olvasgatni, ismerkedni a kortárs gyermekirodalom színe-javával (a fesztivál ideje alatt folyamatosan)

Pályázatok
A család legalább olyan sokféle, mint Gombóc Artúr csokoládégyűjteménye: van ilyen, olyan, emilyen, amolyan – egyben azonban közös mindegyik: hogy más! Emlékszünk még gyermekkorunk kedvenc tanító nénijének megunhatatlan fogalmazástémájára: írd le, milyen a családod! Az ünnepélyes díjátadó időpontja: 2010. május 1. (szombat), 13 óra
Bővebben: „Családom és egyéb állatfajták” – pályázat családoknak

Az egyik főszervező: Sándor Csilla (fotó: PP)Pályázat meseíróknak és illusztrátoroknak
A pályázat témája: „Küzdelem a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen.” A mesék és a képek erejével szeretnénk megmutatni, hogy a szegénység és a kirekesztés nem járható út sem Magyarország, sem Európa számára! Olyan illusztrációkat és meséket várunk, amelyek a művészet eszközeivel rávilágítanak a szegénységben és kirekesztettségben élők helyzetére. Mindkét kategória fődíja: 300 ezer Ft, melynek felajánlója az E.On Hungária Zrt. 
Az ünnepélyes díjátadó időpontja: 2010. április 30. (péntek), 15 óra 
Bővebben 


Mit ér ma az érme? 
A nagyon rossz helyzetben lévő, vegetáló iskolai könyvtárak életét szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni azzal, hogy a még mindig lappangó egy- és kétforintosokat összegyűjtjük számukra. A Fesztivál egész ideje alatt üzemel egy különleges pénzgyűjtő persely, amelybe a legkisebb pénzegységet is be lehet dobni. „Aprónként” összegyűlhet annyi pénz, amelynek segítségével gyarapítani tudnánk jó néhány könyvtár állományát. Bővebben: Mit ér ma az érme?

„Kedves Ismeretlen!” – könyvgyűjtő akció
A Gyermekirodalmi Fesztiválhoz egy könyvgyűjtési akció is társul. A mélyszegénységben élő gyermekek számára gyűjtünk megkímélt állapotú mesekönyveket. Szeretnénk, ha minden olyan könyvhöz, amelyet Önök elhoznak a Gyermekirodalmi Fesztiválra, társulna egy szöveg is, amelyben megszólítanák a leendő olvasót. Bővebben: „Kedves Ismeretlen!”– Könyvgyűjtő akció

 Partnereink programjai
Kuku kalandjai (HVG-Press)
Meseposta
Minimax (Te már olvastad?)
Energiakaland (E.On Hungária Zrt.)

Szervező: 
Csodaceruza folyóirat
Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete
Művészetek Palotája

Támogatók:
E.On, MASZRE, NKA

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok