Gyerekkönyv-illusztrátor-minőség-garancia?!

A kismamatitkok.hu-n azt a kérdéskört boncolgatom Agócs Írisz, Cserháti Hajnalka, Pásztohy Panka és a Naphegy Kiadó segítségével hogy válik egy gyerekkönyv illusztráció minőségivé, hogy találhatja meg a könyvtengerben a szülő a minőséget.

A teljes cikket itt olvashatjátok.

Hogyan dönthetjük el, az egyéni ízlésünkön túl, hogy milyen a minőségi gyerekkönyv, és milyen a minőségi gyerekkönyv illusztráció, a Disney figurákhoz szokott szemünknek furcsa képek láttán?
Ehhez kértem segítséget illusztrátor és grafikus ismerőseimtől, akik GYIE tagok is.
Három kérdést tettem fel nekik.
A válaszaikat betűrend szerint, folytatásokban közöljük.
Elsőként Agócs Írisz válaszolt.
 © Agócs Írisz


"(...)Két dolog jutott hirtelen eszembe, hogy mit készítenék szívesen: az egyik tartalmi szempontú vágy.
Nagyon várom, hogy Havasi Attilának megíródjanak a manócskás versei, és rajzolhassak hozzájuk.
Ezeket akkor is megrajzolom, ha nem születik könyv belőle. Vannak olyan szövegek, amik nem hagynak nyugodni, amíg nem kerülnek rajzlapra, és a Havasi Attila versek nagy része ilyen. :)
A másik, amit technikai megvalósítás szinten vágyok, hogy egyszer csinálhassak olyan könyvet, amiben csak cerkarajzok vannak, nagyon-nagyon kevés színnel, néhány akvarell folttal. Nem tudom, hogy itthon lesz-e olyan pillanat, amikor egy kiadó vállalhat-e ekkora kockázatot, vagy talán nem gyerekeknek szóló könyv lesz, mindenesetre nagyon szívesen csinálnék egy ilyet."


Megjegyzések

Between üzenete…
Pöszke, nagyon jó a cikk. Repesve várom a Tandori könyvet. Szépirodalomban már régóta azok a kedvenceim, akik egyszerűen mondanak sokat, Írisznek köszönhetően ezt a szemléletmódot megpróbálom majd az illusztrációkra is alkalmazni.
A "mitől jó?" kérdéshez: érdekes, hogy egy szövegnél azonnal érzem, hogy igen, ez az, fantasztikus, megszólalt valami. Képeknél gyakran van, hogy nézem, nézem, napok telnek el, aztán, hopsz, kinyílik a kép, rábámulok, beleszeretek. Nem tudom megmagyarázni, hogy mi történt, minek köszönhetően nyílt meg/mutatta meg magát a kép...
fjudit üzenete…
Nagyon tetszik a cikk és várom a folytatást!

Olyan jó olvasni ezt a blogot :-)
:) Csilla :) üzenete…
Érdekes kérdés ez a mitől jó...

Mert egyáltalán nem biztos, hogy nagyon színesnek kell lennie, egyáltalán nem biztos, hogy fényképminőségűnek, nagyon valósághűnek kell lennie, stb.

Attól jó, ahogy Agócs Írisz is mondta, hogy ha megfogja a gyereket. Ha megmozgatja a fantáziáját. Tehát éppen ezért nem is kell talán annyira részletgazdagnak lennie, vagy a szöveg minden részletét ábrázolnia. Hagynia kell, hogy a gyerek kiegészítse, továbbgondolja. Vagyis ne kapjon a gyerek olyan szinten kész képet, hogy ne kelljen vele a továbbiakban mit kezdenie.

Nekem ez a jó illusztráció.

És nagyon várom, hogy a másik két illusztrátor mit mond még erről a témáról.

Köszi, Eszter, megint jót írtál.
Eszter üzenete…
Köszi nektek, bár ezúttal igazából Írisz írta. :)

"Hagynia kell, hogy a gyerek kiegészítse, továbbgondolja. Vagyis ne kapjon a gyerek olyan szinten kész képet, hogy ne kelljen vele a továbbiakban mit kezdenie."
Csilla, ez egy nagyon jól megfogalmazott gondolat. Kölcsönvehetem?

(Bocsánat, közben elköltöztünk.)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok