Gyerekkönyv-illusztrátor-minőség-garancia?! (3. rész)

A 3. és egyben befejező részéhez érkezett a cikksorozat. Ezúttal a Naphegy Kiadó nak tettem fel a már ismert kérdéseket.
A válaszakat itt olvashatjátok. Ezúton is köszönöm még egyszer Agócs Írisznek, Cserháti Hajnalkának illetve a Naphegy kiadónak a közreműködést.

Zárásként a cikk végére írt gondolataimat másolom ide.
Ne feledjétek van még 3 hét!

A három interjút végigolvasva egyetlen aspektus hiányzik csupán. Erre a látszólag apróságra a könyvesbolti eladók hívták fel a figyelmemet. Könyvet nagyon ritkán választ a gyerek magának. Elgondolkodtatott, hogy amennyiben lehetséges lenne egy kísérlet, az óvodások, akik hagyományosan szocializálódtak, de még sohasem találkoztak könyvvel, (ami ugye paradoxon,) vajon milyen könyvet, illusztrációt választanának egy reklámmarketing által nem rendezett könyvkupacból?
Vajon a mai fogyasztói társadalom marketingmanipulált korában megbízhatóan tudunk-e választani? Jó-e rábízni a gyerekünkre a választást? Merünk-e teret adni a bontakozó ízlésének, kíváncsiságának?
A három válasz segítséget adhat az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolására.
Közeledik az esős ősz, térjünk be hát egy könyvtárba, könyvesboltba, keresgéljünk együtt a gyerekünkkel, és ismerjük meg jobban őt.
Mert könyvezni, beszélgetni, olvasni jó!

Megjegyzések

Melissa üzenete…
Göteborgi könyvtárosként az a tapasztalatom, hogy a gyerekek szívesen választanak könyvet saját maguk. Gyakran kölcsönöznek olyan könyvet, amit az óvodában olvastak, és amit a szülö nem ismer. Ezért fontos, nagyon, hogy az óvonök, pedagógusok együttmüködjenek a gyerekkönyvtárossal, aki ismeri a mai gyerekirodalmat. És fontos az is, hogy a kiadók tájékoztassák a könyvtárosokat, pedagógusokat, könyvesbolti dolgozókat a legújabb könyveikröl. A svéd könyvesbolti dolgozók tájékozottak, mert az áruházláncok külön továbbképzéseket szerveznek a számukra, ahol írókkal és a kiadók képviselöivel találkoznak.
Eszter üzenete…
Köszi.
Elkezdtük kicsiben... :D Igyekszünk gyorsan kinőni a gyerekcipőt.

A többiről inkább privát, ha érdekel.
Melissa üzenete…
Igen, érdekel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok