Kitalálós játék - és egy újdonság

Ablakképeket készítettünk a hétvégén, sünit papírsárkánnyal meg mókusokat, ahogy kerestem a sablont hozzá az újságok közt találtam néhány régi Dörmögő Dömötört, párat még a '80-as évekből.
Az abszolút siker a 2009/10. szám lett.
Egyrészt apa azonnal elvállalta az esti mese olvasást, amikor meglátta az épp most sülő mesét, mert hogy ősszel jelenik meg frissen ropogósan, ha igaz Lackfi János Domboninneni mesék címmel.
Itt bele is olvashattok ti is a mesékbe.

Nade! Találtam én valami mást is, ami egyrészt aktuális, másrészt szép, ékes példája annak, hogy az alkalmazott költészetet művelő is költő.
Azért játszogatok itt a szavakkal, hogy könnyebb legyen kitalálni ki az őszi vers költője.

Festősz

Ha nagy leszek, festő leszek, olyan ügyes, mint az ősz!
Kifigyeltem, nem tesz semmit, csak egy kicsit elidőz;
nem kell neki ecset hozzá, gombokat se nyomogat,
festék nélkül kiszínezi mindenütt a lombokat.

Érdemes megnézni, hogy az egyszerűnek látszó versike mögött mennyi munka van. (Összehasonlításként más valóban egyszerű versekkel.) 4/4/4/3 osztású sorok, nincs benn hiba, a ritmus egy helyen a 2. sorban tér csak el, nem különálló szó (névelő, tagadószó) előzi meg az utolsó ütemet. Viszont cserébe szép az ősz-elidőz rímpár.
És vegyük észre a finoman beleszőtt gondolatokat, az alkotáshoz, ahhoz, hogy teremtődjék, nevelődjék valami idő kell, és időt kell szánnunk a dolgokra.
Az idő, amit a rózsádra fordítottál, az teszi olyan fontossá a rózsádat, az idő, amit az elmélázásra fordítottál teszi szebbé a világot, és (nekem sajna mindenről Ottlik jut eszembe, ez van, mindent megírt) ami nincs kétszer, az nincs is, a dolgok ismétléséhez idő kell, pl. unalmas délutánok.

Aztán megakad az ember (mondanom sem kell az ilyen megakadások teszik a költészet lényegét) a gombokat se nyomogat kifejezésen. Jó, gombfesték, persze, de minek azt nyomogatni, hát persze mai költőről van szó, aki hozzá van szokva, a számítógépes grafikához, illusztrációhoz...

Szóval itt van ez a 4 sor, nem világirodalmi, de átgondolt, logikus, tisztán felépített.

De ki a költő?

Megjegyzések

Möné üzenete…
Esetleg Nyulász Péter a megoldás?
Eszter üzenete…
Úgy van, köszönöm. Kapsz egy szép, kerek, kövér pirospontot. :D

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok