Debrecen- konklúziók

Debreceni Nyári Egyetem
Anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben
Grundtvig felnőtt tanulói műhely

Az élménybeszámoló után következzen végre a levont és levonható konklúziók sora, és a már megszületett néhány eredmény.

  • Jó, hogy létrejött ez a lehetőség a tapasztalatcserére, azt gondolom, hogy mindenképpen szükség van folytatásra, kapcsolattartásra (ezt a legfiatalabb résztvevők meg is valósították egy közös e-mailcímmel), de mindemellett két-három évente újabb találkozóra, akár más, következő csoportokkal együtt.
  • Mindenképpen meg kell különböztetni a határ melletti, Kárpát-medencei magyarok problémáit, és a diaszpórákban élőkét. Bár a célok és a tervek azonosak sokszor, mégis másképp és főként más körülmények között küzdenek ugyanazért.
  • A Nyugat-Európában élők körében mindenütt kisebb-nagyobb mértékben felmerül az ún. '56-os magyarok, és a friss kivándorlók közötti ellentét. A sokszor személyessé váló konfliktusokat pedig a közösség sínyli meg.
  • Mindenütt cél a kultúra, a nyelv megőrzése, megtartása, ennek letéteményesét minden helyen a gyerekekben és iskolai rendszerű oktatásban látják. Az oktatás elismerése, bizonyítványba kerülése mindenhol helyi feladat, ám szükség lenne egy egységesen kidolgozott tantervre, alaptudást segítő gyűjteményre.
  • A Debreceni Nyári Egyetem segítségével remélhetőleg létrejöhet a gyerekek és felnőttek számára 1-2 hetes nyári tábor, ahol a programok speciálisan a magyar nyelv és kultúra köré szerveződnek, és a magyarországi rokonokkal (már) nem rendelkezők számára egyúttal az élő nyelvvel való találkozást is lehetővé teszik.
  • Meg kellene tanulni végre a személyes dolgokat és a közösségi érdekeket szétválasztani, és a legjobb és leghatékonyabb megoldásokra törekedni minden szinten.

Szükség lenne egy adatbázisra, amelyben elérhetőek a külföldi magyar közösségek, és azok fő tevékenységei, és ezen túl egy kapcsolati háló mutató.
Hasonló elven szerveződik a : http://www.magyaronline.net/

Azon túl, hogy mi tartjuk a kapcsolatot egymással örömmel jelentem, hogy a Zöld Nap Egyesület elnöke, Ráduly Attila szervezésében könyvgyűjtő akció indult a MAGYIK számára.
Köszönjük szépen!

Remélhetőleg a fent linkelt Grundtvig honlapon hamarosan napvilágot lát a hivatalos verziója, és összefoglalója az itt összefoglalni próbált dolgoknak.
Köszönöm a Debreceni Nyári Egyetemnek a lehetőséget, a megkapott tudást, világlátás bővítést.

És köszönöm ugyanezt a résztvevő társaimnak, és főképp a jó hangulatot, az egymásra szánt időt, a nyitottságot, odafordulást!
Remélem találkozom újra veletek valahol valamikor, egy nem is olyan távoli jövőben!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok