Mesék kismamáknak - kisgyerekeknek

Boldizsár Ildikó Meseterápia c. könyve kapcsán számos kérdés merül fel az olvasóban, ezért megkerestem a szerzőt néhánnyal. A válasz igazolta a futó találkozásunk és a könyv által keltett előfeltevéseimet a szerző kedvességéről, és a hozzá fordulók felé irányuló végtelen figyelméről. Bár a klasszikus értelemben vett interjú nem készült el, mégis a levélváltás során engem nagyon megkapott Ildikó néhány sora, így engedélyt kértem ezek közkinccsé tételére. Fogadjátok szeretettel!

- Hogyan jelenik meg a várandósság a mesékben? Milyen mesék valók a kismamáknak?
- Érdekes módon a mesék nem beszélnek konkrétan a várandósság időszakáról, de jelzik, hogy a gyermekvárás ideje kitüntetett figyelemet igényel mind a nő, mind pedig a férfi részéről. A férfinak ilyenkor még erősebb védelmet kell biztosítania az övéi felé (gondoljunk csak azokra a mesebeli királyokra, akik a szülés környékén elvonulnak a háborúba, és amíg távol vannak, a gyermeket váró asszonyok sok támadásnak vannak kitéve). A várandós nőknek pedig azt üzenik a mesék, hogy még koncentráltabban forduljanak befelé, s ne kívül nyüzsögjenek, hanem belül teremtsenek harmonikus körülményeket.
(...)
Befejezésül hadd meséljem el, nálunk éppenArrou-Vignod és Olivier Tallec: Liza és Micsoda, A kutyaól (magyarul sajnos még nem olvasható) meséje élvez kitüntetett figyelmet. A története egyszerű, Micsoda már nagy kutya, így kap egy saját otthont a kertben. Minden rendben is van, amíg el nem jön az este, amikor Liza és Micsoda is rettegni kezdenek a sötétben, s végül kutyaól ide, nagykutyaság oda, bizony együtt alszanak.
Minden este megkérdezik a gyerekeim, hogy miért félnek a sötétben, és megbeszéljük, hogy igazából nincsenek szörnyek a kép mögött, és manóhadsereg sincs a kertben, a miénkben sem. És csak ezután lehet lefeküdni aludni. Remélem hamarosan megjelenik magyarul is, hátha más gyerekeknek is segít a lefekvés körüli nehézségekben.



A teljes szöveg ITT olvasható!

A cikksorozat következő részében olyan kérdésekre válaszolok, amelyek bármely kismamában,anyukában felmerülhetnek 
a mesék, meseolvasás kapcsán.

Ha Neked is van kérdésed, írd meg nekünk az info@kismamatitkok.hu címre!
Esetleg kommenmteld ide bátran, akkor is, ha nem vagy kismama!

UPDATE: Időközben persze beszélgetések során is felmerült a kérdés, és Csenge összeszedett egy csokorral a világ meséiben megjelenő várandós nőkről szóló mesét, szűkebben és tágabban az állapotossággal foglalkozókat. Kattintsatok!

Megjegyzések

Kata üzenete…
A vadhattyúk volt egyike a kedvenc meséimnek! Ezt viszont, amit B.I. írt róla, álmomban sem gondoltam. Nos, mik ki nem derülnek:) A következő várandósságnál már tudatosabb leszek, vagy legalábbis igyekszem.
Kata üzenete…
És akkor egy kérdés is: vajon miért lehet az, hogy amíg gyermeket vártam, (kétszer eddig) egyetlen egy könyvet sem bírtam elolvasni? Nekifogtam, de untam. Mindet, kivétel nélkül. Pedig igazi kis rágócsápos könyvmoly vagyok amúgy. Ez tipikus? Vagy vajon csak rám volt jellemző?
Eszter üzenete…
Nem tudom mennyire tipikus, szerintem eléggé, mert az az időszak a befelé koncentrálásé, amikor nem bírsz olyan nyitottan befogadni dolgokat, amik pedig "károsak" a lelki békére, azt kilöki az ember. (Nyilván optimális babavárásról beszélek.)

Egyébként én meg ponyvát olvastam mindkét várandósság alatt, mert sikítófrászt kaptam a szépirodalomtól. :P (már nem)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok