2011. április 7., csütörtök

Népmese - mesekönyvsoroló

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó. A mondás is így tartja, és szószaporítás helyett következzenek azok a mesekönyvek, gyűjtemények, amelyekből nyugodtan olvashatunk a gyerekeinknek estére népmesét.
icinke_picinkeA Móra Kiadó kötete az alapmű, mind a mesék megbízhatósága, mind pedig a sorrend miatt. Az Icinke-picinke a Cini-cini muzsika meseantológia párja, a meséket életkor szerinti bontásban rakja sorba. Vannak benne rövidített mesék, a rövidítés azonban e kötet esetében nem szerkesztői húzás, hanem a mese egy létező rövidebb változatának a kötetbe válogatását jelenti.
Első lépésként, a népmesék világába való bevezetésnek tökéletes. Én magam is ebből olvasok esténként.
Aki nem szeretne látatlanba próbálkozni, annak pedig ajánlom a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) vonatkozó oldalát. Itt ugyan Reich Károly rajzai nélkül, de elérhetők a mesék. >>>

vitez_szabolegeny

Számtalan kiadásban, cím alatt futnak Benedek Elek meséi, kiadót érdemes figyelni. Lehet, hogy kultursznobizmus részemről, de ebben az esetben a Móra Kiadóban bízom. Mivel a mi könyvespolcunkon csak szó szerint rongyos Benedek Elek kötetek találhatók, így a képen látható A vitéz szabólegénybe ruháztunk be. Aki a „lányosabb" variációt kedveli, annak figyelmébe ajánlom A világszép nádszálkisasszonyt K. Lukáts Kató rajzaival.

A Móra klasszikus könyvei mellett szóba jöhet még a General Press Kiadó, ők is megbízhatóan igényes kiadványokkal szolgálnak. Vagy megint csak ajánlom a MEK vonatkozó oldalait >>>77
Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmeséjét remélem, szintén nem kell bemutatni senkinek. Itt is érdemes a Mórát, vagy a szintén megbízható Osiris kiadót keresni.
A MEK-en itt érhető el >>>
3 megjegyzés:

viperaeva írta...

Itt a vége, fuss el véle, csapjon meg az ostor vége!" háromszéki záróformula :)

banditgirl írta...

Je, koszi, erre (is) mar nagyon vartam, es azonnal tovabbitom a megrendelest a bennfentes illetoknek! Hurra, hurra. Csak igy tovabb.

nretzse, Pöszke írta...

:)