2011. április 3., vasárnap

Tavasz Ojnival - francia gyerekkönyvek

Gondolkodtam melyik könyvvel folytassam, dehát tavasz van, meg az illusztrátor vonalat van kedvem folytatni, és különben is itt az ideje megmutatni a kedvenc tavaszos könyvemet.
Meg aztán itt az ideje bemutatni Ojnit annak, aki nem ismeri. Francia könyveket illusztrál, nem is akárhogy! Nagyon szeretem a színeit, figuráit, ötleteit. Egyébként a munkái egy része (sajnos nem a könyvek) elérhetők a Meskán.
Ennyi reklám után jöjjön a lényeg.
Ojni blogján is sok részletet találtok az Ünnep van! (2009-es) című könyvből, de IDE kattintva bele is lehet lapozni.
A könyvhöz fordítás is van, csak éppen kiadó nincs, amit borzasztóan sajnálok, mert igazi tavaszváró lapozó, egyszerű, kedves ki történettel.
Történt ugyanis, hogy a kis szilvafa nem ébredt fel időben téli álmából, s bizony a madaraknak kellett segítségére sietniük, hogy méltóképpen várhassa a tavaszt. Nagyon szerettem magyarítani, (s még tudnám is csiszolni) különösen, hogy mindegyik madár hangjára más, és megfelelő hangfestő szót kellett találni. Mert ugye a szarka cserreg...
És hát a képek! A színei, Hajni színeibe nem lehet nem beleszeretni. Élénkek, vidámak, és mégsem rikítóak vagy harsányak.
A madarak megoldották a problémát a bölcs bagoly segítségével (ja igen, azt is szerettem, hogy madársztereotípiákkal dolgoztak, a bagoly bölcs stb.)


"Ma reggel minden fa korán ébredt a kertben.
Egyikük az ágait rendezi, virágait tárogatja,
míg másikuk törékeny szirmait simogatja.""A madarak is káprázatos koncertre készülődnek.
Mindegyik igyekszik, hogy az ő hangja csengjen a legszebben, legtisztábban,
hogy az ő énekétől váljék tökéletessé a nap."


A másik könyv, amit szintén Hajni illusztrált A La musique des quatre saisons (2010), amihez CD is tartozik természetesen Vivaldi Négy évszakával. A könyv egy évszakorgia. Először is a zene, aztán az évszak leírása után mellette egy-egy odaillő Monet festmény.
Ha a festményoldalt kihajtjuk, mert kihajtható!, akkor pedig három oldalnyi gyönyörű Ojni kép. Itt a tavaszt láthatjátok, a kiadó http://www.ruedesenfants.fr/ oldaláról hoztam. A következő oldalpárokon pedig rövid leírás az évszakra jellemző időjárásról, a növényekről, állatokról és az ünnepekről.
Nem sok, nem bonyolult, az egész 3-4 éves gyerekek kezébe való, akik már nem tépik a könyvet, de még nincs szükségük tudományos magyarázatokra, absztrakciókra. Csak egyértelmű, hiteles útmutatókra, hangulatában akarják, tudják megfogni az évszakokat. Ez a könyv ugyanis csodálatosan alkalmas arra, hogy a hangulatot fogja meg, adja át audio és vizuális eszközökkel. Hajni képei pedig böngészőként is megállják a helyüket, minden kinyitáskor lehet valami újdonságot találni a tablóin. 
Szeretjük!

És, ha már madarak, meg tavasz, mivel ezt a blogomat többen olvassátok, kreatívak is vannak köztetek, közzétennék egy felhívást: http://ludvignicolette.blogspot.com/p/mesek-es-madarak.html
Csatlakozzatok! Én Hajni egyik madarát próbálom majd valamilyen technikával fölédesgetni a mesetarisznyára. És ti?

Nincsenek megjegyzések: