2011. szeptember 17., szombat

Gyerekirodalmi Híradó és GMÚ - Graz, hírek

Egy ideje újra aktívan írok ajánlókat a gráci magyar lapokba. Különböző könyvekről, különböző ajánlókat.  Annyi bizonyos, hogy minden leírt sorom a gyerekeknek és a szüleiknek szól, tájékoztatásul, ajánlásul, segítségül, könyvszemlének.
Ide kívánkozik még, hogy a könyvtár honlapja hamarosan megújul, pontosabban átalakul. Lekerülnek a sallangok, csak a kölcsönzéssel kapcsolatos dolgokra fókuszálok.
(Főleg azért, mert egész egyszerűen nincs időm, és ami azt illeti kedvem sincs.)

Az újságokba írt cikkeim ezúttal mindig együtt, megjelenési sorrendben közlöm itt is.

GRAZI MAGYAR HÍRLEVÉL

A Gyerekirodalmi híradó
Hamar elmúlt a nyár, a nagy pancsolások, kirándulások, nyaralások, álláskeresés közepette  hirtelen eszméltem fel, hogy kezdődik a tanév, és már éppen zavarba jöttem, mit is ajánljak, amikor a Móra kiadó a segítségemre sietett.
A rengeteg tankönyv mellé szeretnék egy olyan ismeretterjesztő kötetet ajánlani, ami amellett, hogy már az óvodások számára is érthető nyelvezetű, mégis hiteles információkat tartalmaz, és nem utolsó sorban szórakoztató is. A miért sós a tenger? című kötet felépítése egy érdekes kérdésből, és az arra adott három válaszból áll. Az olvasónak a ezekből kell kiválasztania, amit jónak vél. Ez gyakran nem is olyan könnyű, hiszen az áltudományos magyarázatok sokszor kézenfekvőbbnek látszanak, mint a valódiak, egyes válaszok pedig a gyerekek mágikus-mesei gondolkodásához állnak közel, így számukra ezért hihetőbbek. Nyelvi szempontból a kisiskolásoknak nagyon hasznos, hiszen könnyített formában ismerkedhetnek meg a magyar tudományos stílus alapszókincsével, mondatszerkesztési sajátosságaival, miközben az olvasást is gyakorolhatják, és hatalmas sikerélményt jelent a könyv egy-egy kérdés helyes megválaszolása esetén.
Néhány kérdés Friderike Wilhelmi könyvéből:
Honnan származik a csokoládé?
Miért haltak ki a dinoszauruszok?
Hogy kerül a penész a kenyérre?
Miért görbe a banán?
a) Mert nincs senki, aki kimenne az őserdőbe, hogy sorra kiegyenesítse a banánokat.
b) Mihelyt az egyes gyümölcsök kinőnek az árnyékot adó banánlevelek alól, a fény felé törekszenek, így aztán görbén, fölfelé nőnek.
c) A majmok a nap legnagyobb részét a banáncserjéken töltik, s igen gyakran lendülnek banánról banánra. Ennek következtében elgörbülnek - természetesen nem a majmok, hanem a banánok.
Melyik válasz a helyes?
A megoldást megtalálod a könyvben!
A kiadó honlapján bele is lapozhattok a kötetbe.
Jó szórakozást, eredményes tanévet kívánok!

Könyvajánló
Az iskolákba immár becsengettek, s bár még tart az indián nyár, de azért a levél már lassan lefolyik a fákról, és egyre korábban sötétedik, így nem árt, ha beszerzünk néhány könyvet az őszi napokra.
Ajánlom figyelmetekben a Móra Kiadó Zsiráf könyvek sorozatát, amely az olvasni épp csak megtanult, vagy olvasni tanuló korosztályt célozza meg. A rövid történetek hősei érdeklődő, kíváncsi gyerekek, akik nem riadnak vissza egy kis kalandtól sem, ha éppen a szükség úgy hozza. Ilyen kislány Podonyi Hedvig Bertabertája, akit Szalma Edit rajzai keltettek életre.
Bertaberta az a fajta kislány, aki nem elégszik meg a készen kapott, könyvekből megtanulható válaszokkal, s nemcsak folyton kérdez, de maga ered a válaszok nyomába. Így aztán bekukkanthatunk a Világ Legszebb Királykisasszonyának szépítőkencéi mögé; kiderül, hogy a legtöbb varázsló olyasféle, mint Óz, vagy Lázár Ervin Vacskamatija, azaz világméretű csaló. De kisül az is, hogy a Világ Leggazdagabb Királya mitől gazdag, s ha azt hiszitek az arannyal színültig teli kincstárát mutatta meg Bertabertának, bizony mondom tévedtek! S az is kitudódik, hogy a Finnyás királykisasszony miért is utasít el minden herceget, grófot, bárót és királyfit. Egyszóval Bertaberta - aki mint már láthatjuk, nem hisz el mindent -, komolyan vette a mesét záró felszólítást, s utánajárt.
Hasonlóképpen fog egy fénykép alapján nyomozásba Janikovszky Éva Cvikkedlijének főhőse, Dani, akit az Már óvodás vagyok, és az Már iskolás vagyok című kötetekből ismerhettek.   Ezúttal Dani egy fényképet talál, amelyen egy cvikkedli mögé rekkentett, szomorú bácsinak kell segítenie. Ki kell derítenie a személyazonosságát. De ez nem is olyan egyszerű dolog, hiszen Cvikkedlit senki sem ismeri a családban. Dani azonban nem adja fel, és ezzel aztán meg is töri a fényképen ülő átkot, mi több, az is hamar kiderül, hogy ki is Cvikkedli, s hogyan kötődik néhány idős családtaghoz.
A történet egyszerre hordozza magán a klasszikus mese, és a gyermeki kíváncsiság elemeit, mindezt Janikovszky Éva megunhatatlan stílusával.
Úgy vélem kitűnő szórakozás lehet akár a nagy óvodásoknak felolvasni, akár a kisiskolásoknak első olvasmányként.
Jó szórakozást, sikeres tanévkezdést kívánok!
Október 15.-én pedig találkozzunk a Bábszínházban!

Nincsenek megjegyzések: