Tatu és Patu fura masinái

Eredetileg a Marikától kapott svéd gyerekkönyvekről akartam írni, de Zsiga fiam megtalálta a könyvespolcon a Tatu és Patu fura masinái című könyvet, s nekem sem volt sok kedvem "tanárnénisetprincesszineset" játszani ezredszer, (kicsit unom már a rossz diák és a sárkány, meg hasonló szerepeket - talán túl testhezálló, nem tudom :D ) szóval mondom megörültem a könyvnek, s fergeteges röhögés vette kezdetét.
A csúcs egyértelműen a mumusűző volt - felolvasás közben ugyanis hihetetlen idétlen hangokat bírok kiadni, (nem, nem mutatom meg!) - ki is terveltük az előállítását, mert bármit is állítanak a rokonok (finnek), s Bába Laura fordító, mumusok igenis léteznek!!!
Aki nem hiszi járjon utána, ajánlom figyelmébe Lázár Ervin Manógyár című könyvét, tökéletesen leírja a mindenféle manók, mumusok, lificek, ágyalatti rémek természetrajzát. Ha nem beszerezhető, - ilyen fontos könyvnél előfordulhat, esetleg ti sem szeretitek Faltisz Alexandra illusztrációit, amikkel amúgy nincs baj, csak én nem bírom a stílusát -, akkor egyszerűen olvassátok, nyomtassátok etc. a MEK-ről.

De ne viccelődjük el a bejegyzést, vagyis én ne viccelődjem el, szóval már a belső címlapon Tatu és Patu, -akiket maximum a ruhájuk színéről lehet megkülönböztetni, amit viszont agyafúrt módon le-lecserélnek munkaruhára, erre-arra -,  műhelye fogad. A gyerek kérdez, s eleinte még a gyanútlanabb anyuka lelkesen válaszolgat is az "Ez, mi ez? Mire való? Miért itt van?" és hasonló kérdésekre. Aztán jön a "Hogyan működik? Ez milyen csavar, fogó, fűrész, csavarkulcs?" és egyéb ismereteket feltételező csavaros kérdés.


Szóval szerelésben, szerszámokban járatlanabb anyukák figyelem, ez (inkább) egy APA-KÖNYV!!!

Csupa szerencse, hogy apukám lakatos, így aztán az elektromos készülékeket leszámítva frankón eligazodom a mindenféle kacat között, az elektromosok(k) között csak azért nem, mert úgy 4 évesen, a szomszéd 3 éves Karesz barátommal profi módon szétszedtünk egy tévét, és össze is raktuk. Iszonyú komolyan dolgoztunk, a rosszalkodás minden izgalmával (no meg engedéllyel, mert a készülék már amúgy is rossz volt, kint porosodott a sufniban, "játsszatok vele nyugodtan gyerekek!"), és persze nem vettük észre, hogy apám, meg a szomszéd srác nagyapja a fészerajtóban könnyesbüszkére kacagja magát. 


Ezt most azért is anekdotáztam ide, mert a Tatu és Patu kiválóan alkalmas a gyereket önálló szerelésre buzdítani, megtanítani nemcsak a hihetetlenül izgalmas sufni, fészer, bungi, műhely szavakat, hanem emellett a jelentésüket is.
A könyv ezenkívül is elképesztő módon gyerekbarát. Először is tökéletesen logikátlan és antipraktikus dolgokat találnak fel. Mármint felnőtt szemmel. Gyerekszemmel ennél logikusabb és praktikusabb dolog kevés létezik. Gondoljunk csak a mumusrisztóra!!!

Az ügyeletes kedvencünk, szülőként, a reggeli készülődés-automata. A lehető legtökéletesebben kifigurázza a reggeli készülődést minkét formáját egyszerre. Egyrészt azt, ahogy a szülő ébred gyerekszemmel, másrészt ahogy a szülő ébreszti a gyereket, harmadrészt pedig a hétköznapi reggelek stresszes automatizmusát.- Jó tanács, minél idiótább géphangokat adunk ki a gépben történtek végigmondására annál jobban élvezi mindenki. (És a szomszéd macskája is meglép végre az ablakpárkányról!)



Ha túlestünk a reggeli mindenfélén akkor irány el! (Titkos rendezőelv érvényesül a könyvben, tessék figyelni!)
Magyarországon annyira nem divat, és sajnos nem is kötelező, a különféle járművekhez bukósisakot viselni, pedig okos és hasznos találmány, ennek következtében persze a gyerekek nagyrésze utálja. (Mi speciel pont nem, mivel testközelből meggyőződtek a hasznosságáról.)
Nade, most aztán vége az utálkozásnak, Tatu és Patu feltalálta a sisakbiciklit! Ami azért is praktikus, mert ha megunod tekerni, akkor nem kell a kezet használni a cipeléséhez. Márpedig a szülők pontosan tudják, hogy ennél praktikusabb dolog kevés van!

Célhoz érve, a szülők otthon gyerek utáni romeltakarításba fognak. Nekik, - tuti nekik,- találta fel a két kópé a takarítóöltözet. :D

És amikor úgy érezzük teljesen elhavazódtunk, és elhúznánk melegebb éghajlatra, jön a gyermeki kreativitás és logika, húzz a fejedre hógömböt, esetleg a Földközi-tengert, vagy egy másikat, de mehetsz a Szaharába is, ott biztosan elég meleg van.

Mindeközben a csemeték feltalálták a pocsolyakészítő-gépet. Amire egyébként szeretett kis hazánkban az útkarbantartók működési hatásfokát tekintve semmi szükség, de ahol mi lakunk, azaz külföldön, hasznos szerkezet lehet. Szerény észrevételem szerint a gyorshajtású bioüzemanyagos motort lehagyták róla, pedig a feldühödött gazdák elől való meneküléshez fontos kellék! (Az csak hab a tortán, akarom mondani kád a babakocsivázon, hogy minden képen normál berendezési tárgyak az alkatrészek.)

Na kérem, ha végre eljutottunk az ebédig, akkor gyorsan csatoljuk fel a pfújosétel-kijelző készüléket. Finnyás gyerekeknek kötelező! Remekül kiszűri az álságos szülői manipulációkat, például a halrudacskához sütött spenótot, pizzára csempészett gombát, húshoz adagolt zöldséget!

Ha jóllaktunk, akkor irány az utca, de a túlélőszemüveget otthon ne hagyjuk! Számos előnnyel rendelkezik, naptár, toll, esernyő, térkép, centi, lámpa, pohártartó etc., és ha ezek után semmit sem látnánk, akkor sincs gond, a készülékhez beépített légzsák jár! Csak ma, csak nektek, csak itt, csak most!

Ha pedig nem vesznek elég komolyan minket, esetleg fontos tárgyalásra sietünk, vagy csak hódításkor a tesztoszteronjelző borostát szeretnénk bevetni, de egy árva szőr sincs még rajtunk, semmi gond. Apa borotvája mellett remekül elfér a szőrösítő. Csak apa össze ne keverje!


Nálunk kb. ebben a tér-idő kontinuumban hangzik el a legnyomatékosabban, az "ülj már el fiam, kezd elegem lenni belőled!" intelem. Na, ilyenkorra való a babragép. Mivel mi felnőttek úgyis egész nap nyúzzuk, most adjuk oda olyan tényleg fontos dolgok elvégzésére, mint pl.
  • mellénykötés a hangyának
  • hajszálhasítás
  • minitorta-sütés
  • bélyegből csákó hajtogatás
  • a barbinak tetoválás készítés
  • kisautó rendszámtábla festés
  • jékockaszobor-faragás etc.
Lemerült szülői elemek, és gyermeki elemek újratöltését legegyszerűbben egy boltban oldhatjuk meg. Azért nem árt, ha az embertengeri mentőmellényt visszük, s a gyerekre adjuk! Ez egyébként szerintem a legkevésbé felnőttagy-antipraktikus találmány a könyvben. Ha az autóra csináltatnak egyesek matricát, akkor egy ilyen mentőmellény már sokkal hasznosabb.

Ha mindenki épségben hazatért, tuti a kulcs nincs meg. Semmi gond, Tatu és Patu megoldja! Feltalálták a sisakkulcsot. :)
És ha bejutottunk, akkor ideje lemosni a napi koszt. Ehhez azonban, különösen víziszonyítiszben szenvedőknek, nélkülözhetetlen kellék a zuhanyvédő.  Használható UFO-jelmeznek is, hallótölcsérnek, műholdantennának, de titkos megbeszélésre is. (Nálam az utóbbi kivágta a biztosítékot, itt már vinnyogva röhögtem.)
Ne feledjük azonban, hogy lefekvés után, a sötétben, úton a szülői ágy felé a legeslegfontosabb, legeslegpraktikusabb, legesleghasznosabb kellék a MUMUSRIASZTÓ. Nagy előnye, hogy a legügyetlenebb gyerek is össze tudja lopkodni a háztartásból a kellékeit, és elkészítheti. Legyünk jó szülők, felejtsünk elől zseblámpát, zajkeltő eszközt, csillogó eszközt, biciklicsengőt (vámpírdenevér elleni fokhagymát, a foghagyma maradhat a szájban), tartalék elemet. Mumusriasztó vérmedvét minden gyerek tart. Ja, és ne berzenkedjünk, ha botot akar behozni!

Miután mindenki elhelyezkedett, lerúgott, bokán, vesén stb. rúgódott álmodjunk fagylalt-labdákról.:D Úgyis, mint hideg, úgyis mint édesség.
Szép álmokat!!!

Megjegyzések

Andi üzenete…
Mi ismerjük Tatut és Patut évek óta, és mindig szívesen vesszük elő a róluk szóló könyveket. Az óvodában is lapozgatják, ha beviszem.
Nálunk az első könyv viszi a prímet!
BorsheCraft üzenete…
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez nekünk nagyon tetszene : )) Bár a lányom kellően kreatív hasonló találmányokban (ma reggel épp azt magyarázta el, hogyan kell lyukat készíteni a tengervízbe), a reggeli készülődés-automata felkeltette az érdeklődésemet : ))
Eszter üzenete…
Lehet egyszer össze kéne gyűjteni ezeket a masinákat. :)

f-andi, a többi milyen? nézegettem neten, azok is viccesnek tűnnek?
Eszter üzenete…
szóval viccesnek tűnnek pont :S

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok