Népszerű tyúkok és sokkoló Hófehérke

Megjelent a prae.hu-n.


A grazi Pedagógiai Főiskolán másodszor rendezték meg azt az egész napos könyvbemutatót, ahol a tanárok, könyvtárosok, és hallgatók részletes tájékoztatást kaphattak az év folyamán német nyelven megjelent gyermek- és ifjúsági könyvekről.
Az előadás egy programsorozat része, amit szinte minden tartományban megtartanak. A rendezvénnyel egybekötött könyvkiállításon az érdeklődők megtekinthették a szóban forgó könyveket, és akár meg is vásárolhatták azokat. 
Franz Lettner és Klaus Novak, a bécsi Institut für Jugendliteratur(Gyermekkönyv Intézet) kiadványának, az 1000 und ein Buchnak a főszerkesztői hat órán keresztül mutatták be az idei év gyermekkönyv-termését.
Tizenkét oldalas ajánlólistájukról az osztrák gyermek- és ifjúsági könyveket, valamint néhány olyan német nyelvű kiadványt választottam ki, amelyek a filmbejátszásokkal, felolvasásokkal színesített maratoni előadás során valamiért különlegesnek, érdekesnek mutatkoztak. 

Az intézet által szeptemberben a hónap könyvének választott Pippilothek??? című kötet is ilyen volt. A szüzsé szerint a könyvtár egerét a róka kiszemeli vacsorára, mire az egér olvasással vonja el a figyelmét, méghozzá Sven NordqvistTűzijáték a rókának című kötetével. Másnap a róka egy tyúkkal tér vissza, és a történet végül a földgolyón ülő, együtt olvasó róka és tyúkok képében csúcsosodik ki.


Egy egészen különleges, Magyarországon valószínűleg kiadhatatlan kötet a kiadótól a Willy Puchners Welt der Farbencímű album. Willy Puchnerosztrák fotográfus, polihisztor. A világot bejárva számos történetet, képet hozott haza, ennek az apropóján született meg ez a gyönyörű könyv. A belső dupla oldalakat kitölti egy-egy táj, ország, természeti képződmény jellegzetességeit kiemelő kép. A képek hangsúlytalan, homogén részein idézetek, érdekességek, illetve kis négyzetekben palettaként a használt, jellemző színárnyalatok. A Frankfurter Allgemeine Zeitung képgalériájában belepillanthatunk a könyvbe. Festőknek, illusztrátoroknak, művészettörténészeknek, egyáltalán a képzőművészettel bármilyen kapcsolatban lévők számára kihagyhatatlan csemege. Mindez nagy formátumú, keménytáblás, hibátlan tipográfiájú gyerekkönyvként! Páratlan kötet. 




Tovább...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok