Közlemény a Népmese napján


A Kétszögletű egyenes gyerekirodalmi blog szerzőjeként és minden más minőségemben és szerepemben, úgy is, mint szülő, és mint több diplomás, évtizednyi gyakorlattal bíró pedagógus és gyerekirodalmár minden tekintetben elhatárolódom minden olyan megnyilvánulástól, amely az egyetemes gyermeki és emberi jogokat támadja és sérti.

Hiszem, vallom és élem, hogy minden ember egyenlő, egyenlő esélyeket és bánásmódot érdemel.

Hiszem, vallom és élem a gyerekek kultúrához, olvasáshoz és művelődéshez való jogát.
Az irodalom minden időkben mentsvár és élni segít.

Elítélem az uszítást, a gyűlölet- és félelemkeltés mindenfajta megnyilvánulását.

Hiszek az alkotói szabadságban és tudom, hogy a népmese természetes formája az élőszó, amely szabadon felhasználható, formálható, úgy, ahogy a mesemondók mindig is tették, és tenni fogják, mióta világ a világ.
Hiszem és tudom, a népmesekincs közös kincsünk, minden ember elidegeníthetetlen joga annak segítségül hívása, minden alkotó elidegeníthetetlen joga ennek szabad felhasználása.



Egyetértek és megosztom a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének közleményét:

MI A BAJ A KÖNYVDARÁLÁSSAL

AZ MKKE közleménye

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával.

Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok