Betegségről, orvosokról; könyvek kicsiknek, nagyoknak

Tavaly összegyűjtöttem a tesó és ovis könyveket, most mivel a betegség aktuális, így nekiugrottam a betegséggel foglalkozó gyerekkönyvek gyűjtésének, csakhogy nem egyedül. Mivel a facebook csoport létrehozására is jó, így... de inkább idézem Szekeres Nikit a Pagonyból:

"Elindultam hát a facebookon, és megismerkedtem egy nagyon jó kis női, virtuális csoporttal, akik mind külföldön élnek, és megosztják taapsztalataikat, olykor nehézségeiket, és egyáltalán, kommunikálnak és barátkoznak egymással."
És akik elkötelezett ápolói a magyar gyerek-, és ezen belül a gyerekkönyvkultúrának.
Köszönöm a segítséget.

A listát összeszedegetve valahogy nem bírtam megállni, hogy tovább ne lépjek egy-két korosztályt, és olyan könyveket is hozzak, amelyek a témába kissé távolról tartoznak, ifjúsági regénynek számítanak, és egy lábadozó kisiskolás, vagy kamasz figyelmét is képesek lekötni.

Doris Rübel:
Fedezd fel a tested! (Mit? Miért? Hogyan?)
A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? című gyermekkönyvsorozatának e kötete az emberi test felépítésével és működésével foglalkozik. Az óvodás és kisiskolás gyermekek a könyvet lapozgatva felfedezhetik többek között, hogy miben különbözik egymástól a lányok és a fiúk teste, hogyan működnek az érzékszerveink és az összes többi szervünk, mi játszódik le bennünk, ha betegek vagyunk, miért fontos rendszeresen fogat mosni.
Scolar Kiadó

Zdenek Miller
A beteg hangya
Móra,
Fordító: Romhányi Ágnes
Megjelenés éve: 2007
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9631181979
Zdenek Millerről, és A beteg hangya című könyvről is olvashattok a könyveskuckóban.

Marék Veronika
Boribon beteg
Miért kell bevenni a gyógyszert, miért nem szabad kikelni az ágyból, és mi az a hűtőfürdő. Nálunk visszatérő mesekönyv ilyen betegséges esetekre, és lassan szállóigévé kezd válni a "De Boribon is bevette az orvosságot, hogy meggyógyuljon!" mondat, és az "Anya, párnakirály tésztát akar enni."


Az első mesében Bogyónak, a kis csigának nagyon fáj a füle, ki kell hívni Bagolydoktort! A második történet pedig egy új erdőlakóról, a kis dongólányról szól. Ennek különösen Baltazár, a méhecske örül...
Egyébként Az Anna, Peti és Gergő sorozat is bővelkedik betegséges történetekben, de szerintem inkább Bogyó és Babóca. Fülfájás esetén biztosan.

Sziget-kék
A csodálatos kék orvosság megszerzéséről szóló történetnek, melytől a halálosan beteg Mami gyógyulása függ, emberek és állatok a szereplői Szabó Magda gyönyörű meseregényében. Valentin, aki megszerezte a képességet, hogy értse és beszélje az állatok nyelvét, sok kalandot él át barátaival, Kandúrkával, Harisnyással (a kutyával), Jánossal (a mókussal), Ophéliával (az oroszlánnal). És míg ő másokon segít, a Sziget tudósai a csodaszeren dolgoznak, ami megmenti Mami életét, hogy ne csak az állatok a Szigeten, hanem ez a két ember, Valentin és Mami is boldogan élhessenek, mint a mesében. Rátóti Zoltán nagy szeretettel szinte gyermekhangjátékot varázsolt a regényből, amit elsősorban általános iskolásoknak ajánlunk.

Bogármese
Egy mese Csillagszeműről és az erdő megannyi csodabogaráról. Csillagszemű bogár-főhősünk küldetése az, hogy felkutass a jótékony varázsvirágot, mely beteg Szivárványos barátjának egyetlen gyógyírja lehet. Lázár Ervin és Lázár Zsófia első közös műve. És sajnos az utolsó is. :(
Az illusztrátor az a Faltisz Alexandra, aki D. Tóth Kriszta (kissé botránnyá lett) Lola meséit is rajzolta.
Egyébként a mese maga szerintem nem annyira Lázár Ervin stílusú, a folytatása nekem nem is tetszik, nem tudom, talán az illusztráció teszi, de nekem a szövegből hiányzik a Lázár Ervin-féle íz, zamat, az illusztráció pedig nem Réber László, nagyon nem. Persze ettől a kötet még jó, s élvezhető.

Csendesen telnek a nyárvégi napok Wan-Wan sárkány és Leperke otthonában, míg egy nap arra ébred a két barát, hogy az eperlepkét rejtélyes betegség támadta meg. Wan-Wan felkerekedik, hogy kiderítse, miként segíthet rajta, a Narancs-hegységben azonban saját magával is meg kell küzdenie ahhoz, hogy a legjobb barátját megmenthesse.
((És sok sok zárójelben, titokban "ideszubjektívkodom", hogy az illusztrátor a fiam kedvenc illusztrátora, időnként vérre menő vitákat folytat velem, hogy ki a Maszat, ki Pötyi, és ki Sári. A cicókról meg már nem is beszélve.)

Influenzajárvány van, mondják a felnőttek. Ez elég ijesztően hangzik, de jön Spatula Doktor Néni és elmeséli Rékának meg a többi ovisnak, hogy mit tehetünk ellene. A könyvet szakmai lektor ellenőrizte, a grafikák Halmai László munkáját dicsérik, a könyvet ajánlja és szakmailag támogatja a Magyar Orvosi Kamara, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány.







Bori orvoshoz megy, pedig nem is beteg! Ahogy minden gyerek, úgy ő is az évente egyszer szokásos kivizsgálásra indul. Kezdetben minden olyan félelmetesnek tűnik, de aztán kiderül, ezúttal izgalmas dolgok várnak rá a doktor bácsinál. Hogy mi minden történik végül Borival Maczkó doktor rendelőjében, arról szól ez a történet.




"Született 1 ízben, Meghalt 1910-ben" Hogy kicsoda? Természetesen Elizabeth Blackwell, Durrbele Dorka példaképe, a Világ Első Orvosnője... Dorkának végre teljesülhetnek régi vágyai: verset írhat példaképéről, orvosnak öltözik, és műtétet mutat be osztálytársainak titokzatos páciensén... Mint mindig, Dorkának most is nagyon határozott elképzelései vannak a világról... de vajon minden úgy is történik, ahogy ő elgondolja?


A zürichi Phönix Panzióba 1872 szeptemberében új lakó költözött. Fiatal, rövid hajú, szőke lány, svédnek vagy németnek gondolták a panzióbeliek. Amikor elfogódottan bemutatkozott, furcsa neve is gondolkodóba ejtette lakótársnőit. „Fau Gräfin Vilma Hugonnai aus Ungarn” – a bőröndjén felejtett névjegy elárulta, hogy a fiatal teremtés magyar, és nem is lány, hanem asszony. Ettől fogva Hugonnai Vilma ugyanolyan diáklány, mint a többi. Csak a kitartása, az akaratereje szokatlan. Tanulni akar, orvosi diplomát szerezni mindenáron, aztán hazájába visszatérve betegeket gyógyítani, mint férfi kollégái. Hosszú, keserves évek, évtizedek küzdelme, nélkülözés, megaláztatás az osztályrésze. A férfitársadalom a kiváltságait félti tőle. A svájci diploma nem elég, itthon még ahhoz is vizsgát kell tennie, hogy bábaasszonyként praktizálhasson. „Rettenetesek ezek az emancipált nők! – háborog a kultuszminiszter. Fel akarják forgatni a világot! Hiába, nem teremthetünk precedenst. Eddig is megvolt a világ orvosnők nélkül, ezután is meglesz!”

Hősnője, az érdeklődő és érzékeny Florence Nightingale gazdag arisztokrata családba születik és sorsa előre kijelölt úton halad a kor társadalmi szokásainak megfelelően, de ő ennél többre vágyik - kérőjét elutasítja, hiszen nem egy embert, hanem az emberek sokaságát szeretné boldogítani. Úgy dönt, hogy ápolónő lesz... Hogyan éri el a célját? Hogyan lesz ő a "Törökországban lévő valamennyi hadikórház női ápolószemélyzetének főnöknője"? Miért nevezi őt a közvélemény lámpás hölgynek - mindezt megtudhatjuk ebből az izgalmas, fordulatokban gazdag regényből, amely pontos képet fest a korról, jellemekről és a társadalomról.
Nekem személy szerint nagyon kedves olvasmányom volt kiskamaszként a kötet. Mind  mai napig szeretem a regényes életrajzokat.

Előfordult már veled, hogy bal lábbal keltél fel, és úgy érezted, nincs kedved az égvilágon semmihez? Hogy még a ragyogó napsütés, a szomszéd cica törleszkedése, vagy a kakaós palacsinta sem tudott jobb kedvre deríteni? Lefogadom, nem is sejted, hogy cseréptündérek és morcok elkeseredett küzdelme áll mindennek hátterében...

Scheer Katalin könyve olvasás közben nem csak a morcokat, de a bacilusokat és a morcogó, beteg gyerekeket is jobb kedvre deríti. S ki ne szeretne olyan barátot, amilyen Boldizsárnak van? Nekem akad néhány. Hogy milyen? Olvassátok el a könyvet!

Vakond, Süni és Mókus meglátogatják barátjukat, a beteg Nyuszit – a mese rámutat, hogy minden ajándék közül a legszebb a barátság.
Naphegy Kiadó, tőlük kaptam még tavaly a könyvet, és nagyon szeretjük, mert sok témát felölel, a náthán, betegségen túl a barátságot, s az egymásért való felelősségvállalás szívmelengető érzését is.

Egy gyerekorvosnál mennyi felfedeznivaló van! Zsófinak és Petinek minden olyan izgalmas, ami a doktor bácsinál történik. Sőt, egy vizsgálatnál még a térdrándulás is egészséges! 
A könyv készítői a gyerekek életkorának megfelelően mutatják be, hogy mi történik a gyerekorvosnál.

Ezt a könyvet 2-5 éves gyerekek számára ajánljuk.



Makkai Kinga javaslata a listához: "Most jelent meg a kolozsvári Koinónia Kiadónál egy karácsonyi meseantológia, benne Láng Zsolt címadó meséje: Az erdei nátha. Ajánlom mindenkinek."
Én meg külön köszönöm Kingának, hogy szólt róla. A mesélők: Balázs Imre József, Berszán István, Boda Edit, Demény Péter, Láng Zsolt, László Noémi, Máté Angi, Simon Réka, Zágoni Balázs.



Szekeres Niki, Pagony ajánlata: Finy Petra: Doki-ügy 
Márpedig Niki tudja, mert olvasta, látta, naponta nézheti a könyvet, s még Finy Petra humorát is élvezheti időnként a Pagonyban.
Mert humor az aztán van a könyvben!


Niki: Eörsi a beteg rák, ez engem mindig megvigyorogtatott és megríkatott egyszerre:
http://www.litera.hu/irodalom/eorsi-istvan-halpagar


Körössy Ruki ajánlja:  Bajor Andor: Hófagylalt. Szamárköhögés. Mindkettő a Mióta nem tudnak számolni a varjak? c kötetéből. Koinónia Kiadó, Kolozsvár. 2004.

Ki ne emlékezne gyermeki énjére, amint az önmagára és a világra eszmélés göröngyös útján az első lépéseket megtette? A kíváncsiságra, amely hajtotta megismerni a természet törvényeit, a bizonytalankodásra, amellyel első önálló döntéseit meghozta, a vakmerőségre, amellyel félelmét leplezte, az első szerelmi fellángolásra és az első örökreszóló barátságra? Bajor Andor a gyermeki lélek és tudat csodálatos "működését" ragadja meg e kötet írásaiban, utolérhetetlen megértéssel, elfogadással, öniróniával, szeretettel, és nem utolsósorban a tőle megszokott ellenállhatatlan humorral. Írásait főleg kiskamaszoknak ajánljuk: talán sikerül meggyőzni őket arról, ne siessenek maguk mögött hagyni ezt az örök csodát: a gyermekkort.

"Bajor Andor meséin, humoreszkjein nemzedékek nőttek fel. Újraolvasva a nyolcvanas években közölt meséit azt tapasztaljuk, semmit nem veszítettek elevenségükből, okos humoruk ma is elvarázsolják az olvasót. A legújabb Bajor Andor-válogatás írásai főként az iskolások életéről szólnak, nem csodálkozhatunk tehát azon, ha idősebb olvasóként saját egykori iskolánkat, fiatal olvasóként pedig tanárainkat, osztálytársainkat, sőt önmagunkat is felismerni véljük egyik-másik történet görbetükrében." (Visky András)


Harányi Annától (de mindenki megörült, hogy ismeri):  Peti, Ida és Picuri, nem betegséges, de orvososdi. Hogyan születnek a gyerekek témájával foglalkozik gyerekeknek.






Between: Kisvakond sorozatban a kamillás mese

Angyi: Kristiina Louhi: Szia Tomi!,
Festéktüsszentő Hapci Benő a Pom Pom -ból
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr-ban is középfüle van Péterkének

Jöhetnek a gyerekversek is? (szerk. hogyne, sőt!)
Hajnal Anna: A náthás medve
Kiss Ottó: Bandarin,aztán 
Nyulász Péter: Zsubatta,  "Dáthás"

Akinek pedig van még ötlete, írja ide kommentben legyen szíves!
Köszönjük!

Megjegyzések

Makkai Kinga üzenete…
Kedves Eszter köszönöm, hogy elkészítetted a listát. Csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy Láng Zsolt meséje Az erdei nátha címet viseli. A mesében Fűmanó felkeresi barátját, Tökmagot, aki éppen karácsonykor betegszik meg, de az együttlét feledteti a betegséggel járó kellemetlenséget, és szívében "megenyhül" egy kicsit. A mesében szinte tanulságként hangzik el az antológia címadó mondata: "a legszebb karácsonyi ajándék a nátha". Maga a történet, ahogy a cím is utal rá, több ponton is találkozik Jonathan Emmet A legszebb ajándék című meséjére.
Eszter üzenete…
Kinga, köszönöm, javítottam.
És köszi, hogy eszembe juttattad az Emmet kötetet, legalább tudom miért volt hiányérzetem, pótoltam azt is.
Virág üzenete…
Pöszke:
-köszi h belinkelted a kk-t!!
-A Scolar kiadós könyvekbe alig várom h belenőjön Bobó, rajongok értük!!
- Peti, Ida és Picuri!!! Azt hittem ezt csak én ismerem a világon. Nem tudom elmondani mennyire imádtam!! Alig várom h kk-ban bemutassam majd!!
Eszter üzenete…
Virág, nincs mit.

Peti, Ida és Picuri majd minden korunkbeli mamák blogjában előfordul ilyen-olyan módon. ;)
Várjuk a bemutatót, majd átlinkelem ide utólag. :)
Makkai Kinga üzenete…
Berg Judit Tündérvárosából az Orvos című mese
Kata üzenete…
Pöszke, innét is egy nagy-nagy KÖSZÖNÖM! Sajnos a betegség nálunk is tombol, jobbulást nektek(is!) Peti Ida és Picuri nekem is elveszett az emlékek közt,és jó,hogy elővarázsoltad:) Hirtelenjében nem ugrik be más betegséges könyv, de ha már K.O.fan club is vagyunk,akkor: Csillagszedőből a "Terri mostanában nagyon beteg."kezdetűt me kell említeni! :)
Judit üzenete…
Szép kis lista! :) Bár ne lenne rájuk sokszor szükség! De ha belenő Lilla, betárazok párat a polcra, szükség esetére.
Peti, Ida, Picuri, naná!! :)
Eszter üzenete…
Kata, jobbulást nektek! :(

Judit, szerintem könyvtárazd, s akkor nem "vonzza" a betegséget. :D

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok